Sidor

torsdag 22 mars 2012

Regeringen avser att stoppa räntesnurrorna!

Regeringens hemsida kan man läsa om de krafttag som nu Regeringen tar mot företag som använder interna räntor för att undvika skatt.

Regeringen skriver:

Finansdepartementet föreslår åtgärder för att förhindra skatteplanering med ränteavdrag. Därmed stärks förutsättningarna för beskattning på lika villkor för företagen inom bland annat välfärdssektorn.

- De aggressiva och tvivelaktiga skatteupplägg som vi bland annat sett hos vissa riskkapitalföretag verksamma inom välfärdssektorn kan vi inte acceptera. Nu täpper vi till ytterligare och därmed motverkas möjligheten för företag att fly undan sitt samhällsansvar, säger finansminister Anders Borg.
Förslagen, som presenteras i en promemoria idag, innebär att möjligheterna att dra av interna ränteutgifter begränsas mer än tidigare. Bland annat föreslås att:
De regler som gäller sedan 2009 utvidgas till att gälla ränteutgifter avseende alla skulder inom en koncern.
  • Räntebetalningar till mottagare som beskattas över en viss nivå (10 procent) kommer även i fortsättningen vara avdragsgilla. Skatteverket ges dock möjlighet att underkänna ränteavdrag som görs främst för att undvika skatt.
  • Det blir inte längre tillåtet att göra avdrag för ränteutbetalningar till mottagare i lågskatteländer utanför EES (EU plus Island, Norge och Lichtenstein) som Sverige inte har skatteavtal med. Det gäller även om lånen görs av affärsmässiga skäl. Ränteutbetalningar till de länder som brukar beskrivas som skatteparadis blir därmed inte längre avdragsgilla.
De föreslagna förändringarna i reglerna för ränteavdrag förstärker de offentliga finanserna genom ett ökat skatteuttag på bolagssektorn. Syftet med förslaget är dock inte att öka beskattningen av företag. Det skapas därmed ett utrymme att sänka bolagssektorns skattebelastning i motsvarande utsträckning, vilket kan ske genom att bolagsskatten sänks.
Bakgrunden till förslaget är att det trots de regler för ränteavdragsbegränsning som trädde i kraft den 1 januari 2009 finns stora möjligheter att undgå bolagsbeskattning i Sverige genom aggressiv skatteplanering med hjälp av ränteutgifter. Skatteverket har haft i uppdrag att följa upp de nya reglerna och enligt deras rapporter utnyttjas denna skatteplanering i hög utsträckning. Företagsskattekommittén har fått i uppdrag att se över hur ränteavdragen mer generellt ska hanteras inom företagssektorn och ska redovisa sitt slutbetänkande senast den 1 november 2013.

Remissinstanserna har till den 24 april 2012 på sig att lämna synpunkter på förslaget.

Inga kommentarer: