Sidor

torsdag 8 mars 2012

2/3 delar av länets utrikesfödda har ett jobb att gå till enligt Radio Gävleborg!

I Gävleborgs län är det cirka 8300 personer som är utrikesfödda som har ett jobb att gå till varje vecka enligt RUT, vilket alltså betyder att det är 2/3 delar som har ett jobb att gå till. 1/3 del har inte ett jobb att gå till enligt Radio Gävleborg och det är en viktig politisk utmaning att hälpa de som ännu inte har fått ett jobb till att få in en fot på arbetsmarknaden. Här arbetar regeringen hårt tillsammans med oss i riksdagen för att förbättra arbetsmarknaden för alla svenskar, även den som är utrikesfödd. Den viktigaste förändringen när det gäller utrikesfödda är att man numera kommer till Arbetsförmedlingen för att prata jobb och utbildning istället för under den tidigare s-regeringen då den som kom till Sverige skulle gå till kommunernas socialkontor. Det är en mycket viktig skillnad och visar att man omedelbart när man kommer till Sverige ska komma ut på arbetsmarknaden.

Jag hade en debattartikel för en tid sedan i länets media tillsammans med några av länets skickliga utrikesfödda företagare där vi konstaterade att språket och att anpassa sig till svenska förhållanden är mycket viktigt för att kunna få ett jobb.

En av de viktigaste lokala förhållanden som går att påverka är att ett gott företagsklimat i en stad även innebär att det är lättare för en utrikesfödd att få ett jobb.

Inga kommentarer: