Sidor

tisdag 13 september 2011

De aktiva moderaterna i Gävle kommun gör ett bra jobb för att skapa en bättre kommun att bo i.

Efter förra valet har jag förmånen att arbeta tillsammans med mina moderata kollegor i kommunfullmäktigegruppen i Gävle förutom mitt uppdrag som Riksdagsledamot. Samma möjlighet har Margareta Berg Kjellin som förutom att vara Riksdagsledamot boende i Hudiksvall också sitter i Kommunfullmäktige, dessutom som ordförande i KF.

Det är bra att man har möjlighet att vara en länk mellan kommunfullmäktigegruppen och rikspolitiken där vi kan diskutera och debattera stora som små frågor när vi träffas en gång per månad i kf gruppen. Jag är djupt imponerad av våra förtroendevalda i hela länet, men Gävles förtroendevalda ser jag självklart på ett närmare håll, över det goda arbete man gör varje dag i nämnder och KF för att göra Gävle och Gävleborg ännu bättre att bo i.

Vi Moderater har tagit iniativ till debatten om den höga arbetslösheten i Gävle och den debatten hölls på KF i Gävle i juni och vi har många interpellationer och motioner som handlar om hur arbetslösheten skall minska, integrationen öka och hur vi ska få en mer säker stad att bo i. Det är bra att alla politiker har samma uppfattning om hur staden ska utvecklas och i och med att man har valt att bo och verka i Gävle så vill man självklart stadens bästa.

 Gävle är också en tredjedel av länet och staden måste vara motor för hela länets utveckling. Jag kommer ihåg när Stefan Hedin, som dåvarande kommunalråd i Sandviken konstaterade att Sandvikens största problem var att det gick så dåligt för Gävle... och att Gävle måste vara motor för hela länet. Gävle har också goda förutsättningar med tanke på geografin Högskolan och statliga myndigheter. MEN det som sänker Gävle är det usla företagsklimatet och den usla företagskultur som finns i kommunen.

 Förra veckan presenterade SKL en ranking över företagsklimatet i Sverige - och det gick inte bättre för Gävle den gången heller, trots att det var kommunernas egen organisation som rankat... Så när Svenskt Näringsliv rankar hamnar Gävle i botten, när Företagarna rankar hamnar Gävle i botten och när det SKL, kommunernas egen organisation rankar - hamnar Gävle i bottten. Det är helt enkelt inte acceptabelt utan kräver konkreta åtgärder. Arbetslösheten i Gävle är ett av länets största problem och det kan lösas genom egna åtgärder som måste vidtas i den egna kommuner. Det kommer inte att hända med en s ledning - de har haft över 90 år på sig- utan med en moderat vid rodret. Det är viktigt för oss att tala om det för väljarna varje dag och jag ser fram emot att Inger Källgren Sawela med sina allianskollegor tar över styret av Gävle efter nästa val. Sedan ska vi som ny kommunledning självklart samarbeta med andra partier på det sätt som vi gör i Hudiksvall där M styr kommunen tillsammans med övriga allianspartier och mp.

Inga kommentarer: