Sidor

onsdag 12 januari 2011

Tar LO och TCO chansen nu att välja opolitiska ordföranden som ser till medlemmarnas bästa istället för socialdemokraternas?

Facket i Sverige har rekordlågt förtroende och bakgrunden till det är naturligtvis att facken är genompolitiserade av socialdemokrater vilket får till följd att facken i varje fråga ser till s bästa istället för sina egna medlemmars bästa. Det får till följd av att transport var för kilometerskatter i valrörelsen trots att det var deras medlemmar som hade tappat jobben först, att fastighets var emot rutavdraget och att kommunal och LO varit emot jobbskatteavdraget trots att  deras medlemmar har fått kraftigt höjda realinkomster. Listan kan göras lång på intressekonflikter mellan fackets medlemmars bästa och de s märkta fackföreningsledarna, som hela tiden har en tydligt s märkt politisk agenda.

Nu när såväl TCO ordföranden slutar som LO ordföranden så har facket en stor chans till en nytändning och bryta banden med politiska partier. Det skulle ge en större trovärdighet i den politiska debatten och det skulle gynna medlemmarna i facket, och då skulle säkert fler vilja vara med i facket.

Orkar man med det eller ska man till slut bli så små i medlemsantal  att facken i Sverige blir små filialer till socialdemokratiska partiet, det som då kommer att vara kvar av det.

Inga kommentarer: