Sidor

måndag 22 november 2010

Myckte bra möte med Försäkringskassan och Polisen i Gävleborg idag.

Jag och Anders W Jonsson hade två bra möten idag. Först var vi på Försäkringskassan i Gävle där vi hade ett bra samtal om kassans samarbete med andra myndigheter för att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet igen. Ett stort bekymmer som kom upp är Landstingets Gävleborgs brist på psykologer och överhuvudtaget hur samarbetet fungerar mellan försäkringskassan och sjukvården. Ett annat område där det finns en stor potential till förbättringar är hur vi ska få tillbaka unga människor till jobb igen. Det är också en grupp där det har varit ett mycket stort fortsatt inflöde till Försäkringskassan i länet. Totalt sett har utanförskapet minskat med cirka 9 000 personer de senaste 5 åren, men i den här gruppen har det alltså varit en ökning, vilket inte är acceptabelt.

Efter lunch besökte vi polisledningen och fick en genomgång över hur arbetet går med att stoppa rånvågen i framförallt Gävle. Här fick vi en mycket bra redogörelse från polisledningen och enligt dom så har man läget under kontroll. Vi kommer att fortsätta att bevaka frågan.

En glädjande nyhet var ett polisen i Gävleborg toppar statistiken över antalet brott som lämnas till åklagare, och även resultatet av medarbetarundersökningen bland polisen har förbättrats kraftigt. Polisledningen var mycket tydlig till oss. Att stoppa rånvågen handlar inte om mer resurser utan man har de resurser som krävs för att få ett stopp på den här akuta situationen. Sedan när det lagt sig, så är det självklart viktigt att alla aktörer i samhället börjar arbeta ännu närmare varandra i ett förebyggande arbete.

Här är Gefle Dagblads artikel från besöket:
http://gd.se/nyheter/slutarana/1.2517204-polisen-har-ranen-under-kontroll

Och här är Arbetarbladets:

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.2517053--polisen-behover-inte-mer-resurser-till-ranen-

Och här är SVT Gävle-Dalas inslag:

http://svtplay.se/v/2243031/personran_oroar_riksdagspolitiker

Inga kommentarer: