Sidor

söndag 15 augusti 2010

Svårt för Sahlin att ta upp konkurrens med Reinfeldt!

Klokt av Marie Söderqvist i Expressen idag;

Solen gassade. Det var nog en av sommarens varmaste dagar och statsministern lovade att förvandla Sverige till ett skatteparadis för lågavlönade. Det är ingen dålig föresats. Han tänker också ta upp kampen med Socialdemokraterna när det gäller att sänka skatterna för pensionärer. Egentligen är det bara att tacka och ta emot för alliansen.
Kritik för att skattesänkningarna inte är tillräckligt stora från de rödgröna är i grunden bra.
Skolan och vården kom upp i talet. Regeringen vinner på allt som har med ekonomi att göra. Anders Borg har på mindre än en mandatperiod blivit en om inte älskad, så respekterad finansminister. Väljarna litar på att han inte låter Sverige bli ett nytt Grekland eller Spanien. Reinfeldt poängterar att Sverige liksom resten av världen gått igenom en av de värsta finanskriserna de senaste åren.
Men till skillnad från nästan hela resten av världen har de svenska statsfinanserna förbättrats. Statsskulden har krympt.

Det är för svårt, för att inte säga omöjligt, för Mona Sahlin att ta upp konkurrensen med alliansen när det gäller ekonomisk trovärdighet. Sättet för henne och hennes två sidopartier är att föra in diskussionen på välfärd, omsorg, sjukvård och solidaritet. Där har alliansen det svårare att skapa trovärdighet kring sitt engagemang - vilket egentligen är konstigt. Folkpartiet pratar ständigt om skola och utbildning. KD har länge drivit sjukvårdsfrågor. Och de nya Moderaterna har kampen mot utanförskap och arbetslöshet som sitt mantra.
Något mer tydligt solidariskt än att engagera sig i att alla ska ha en chans att försörja sig och hitta ett jobb är svårt att tänka sig. Men det är som om alliansens välfärds- och solidaritetsengagemang inte riktigt fäster.

Det tar åratal att ändra bilder. Så egentligen har det gått väldigt fort. Nu är det alliansen som med självsäkerhet bestämmer vilka frågor som är viktiga. Att höja skatterna blir bara svårare och svårare. Alliansen och Moderaterna har på en mandatperiod fått skattesänkningar att bli något som anses gynna den vanlige lönearbetaren.
Reinfeldt pratade om samhällsbärare och syftade på sjuksköterskor, lärare, busschaufförer, poliser. Alla vanliga människor som jobbar såväl soliga valupptaktslördagar som nätter och helger eftersom fungerande samhällen bygger på att vi medborgare erbjuds samhällsservice under dygnets alla timmar.
Och dessa hårt arbetande läkare, lärare, dagisfröknar och brandmän ska ha mer pengar kvar i plånboken om han får bestämma en mandatperiod till.

Inga kommentarer: