Sidor

söndag 22 augusti 2010

Rutavdrag för värdighetens skull, läsvärd i SVD idag.

PJ Anders Linder skriver klokt på ledarsidan i Svenska Dagbladet om varför det är så bra med ett rutavdrag i ett högskattesamhälle.

PJ skriver, och jag delar hans uppfattning; (klicka på rubriken för hela artikeln)

Rut-avdraget förlöser ett uppdämt behov av personliga tjänster. Många människor har fått förbättrad köpkraft under de senaste årtiondena, många har sett sina arbetsgivare börja köpa in mer och mer tjänster utifrån, och många har upplevt växande krav från alla möjliga håll. Känslan att det borde vara möjligt att köpa sig avlastning även hemma har vuxit sig starkare från år till år. Men skattesystemet har gjort det omöjligt för de flesta att gå från tanke till handling.

Den svenska kombinationen av hög inkomstskatt, hög arbetsgivaravgift och 25 procents moms har varit rena giftet för tjänster till hushåll och privatpersoner. När man måste arbeta mer än en halv dag för att kunna betala för en timmes tjänst, blir det inte många tjänster utförda.

Kritiken av rut-avdraget går ofta ut på att det skulle vara en ”subvention” av tjänster som bara utnyttjas av ett fåtal, men denna klagan biter inte så vidare bra.

Dels brukar kritikerna inte vara sena att föreslå subventioner av allt möjligt annat som de gillar, dels kan det inte vara rimligt att sätta likhetstecken mellan undantag från straffbeskattning å ena sidan och statsunderstöd å den andra. Om alkoholskatten skulle halveras, innebär det då att staten subventionerar sprit!?

Inga kommentarer: