Sidor

måndag 2 augusti 2010

Kuba tänker öppna upp för privata företag - i Sverige vill kommunisten Lars Ohly försvåra för näringslivet...

På Kuba har man upptäckt att privata företag kan bidra till välfärden och man tänker nu öppna upp för privata företag, för att landet ska få en bättre ekonomi och ekonomisk utveckling.

I Sverige vill Lars Ohly förbjuda vinster i privata företag och förstatliga delar av näringslivet. Det kanske vore bra om Lars Ohly gjorde ett studiebesök på Kuba?

Där är genomsnittslönen 150 kronor per månad för den som är anställd i offentlig sektor, vilket de allra flesta är.

DN skriver;

Regeringen har gått med på att tillåta olika former av privat företagsamhet och andra alternativ för arbetare som förlorar sina jobb, sade Castro.

Efter Sovjetunionens sönderfall, som innebar ett bortfall av massivt ekonomiskt stöd till det socialistiska Kuba, godkände Castroregimen på 1990-talet en rad former av privata företag. Verksamheter som skönhetssalonger, hundtrim och små restauranger fick licens och betalade skatt.

Social förbittring uppstod när några av egenföretagarna blev framgångsrika, i synnerhet ägare till mindre restauranger. Regeringen började då höja skatterna och strama upp regelverket samt minskade antalet tillstånd tills sektorn i det närmaste lamslogs, liksom resten av ekonomin.

Kuba har inte haft tillgång till internationellt kapital och är beroende av den rabatterade olja landet får från Venezuela för att hålla den sköra ekonomin flytande. Turistinkomsterna, liksom bidragen från kubaner i exil, är stöttepelare i den kubanska ekonomin.Ineffektiviteten är omfattande och lönerna är låga. Arbetare tjänar i genomsnitt 150 kronor i månaden.Kubanerna har hoppats på liberaliseringar av ekonomin, men kommunistregimen har uteslutit en svängning mot kapitalism.Man kan inte tala om reformer, bara om en uppdatering av den kubanska ekonomiska modellen, säger ekonomiminister Marino Murillo.

Inga kommentarer: