Sidor

lördag 14 augusti 2010

Jobben för unga i Söderhamn borde vara valets viktigaste fråga i söderhamn! Debattartikel av Linus Ohlsson och mig.

Den här debattartikeln är publicerad i Söderhamnskuriren idag

Den höga arbetslösheten i Söderhamn för unga borde vara valets viktigaste fråga!

Vi har samma nationella regler i hela Sverige men en rekordhög arbetslöshet i kommunen så det finns alltså utmaningar som måste mötas med en lokal näringspolitik. Det finns en hel del bra saker som kommunen har gjort under de senaste åren med satsning på företagsklimat, Ung Företagsamhet och entreprenörskap i skolan, och det inte minst för att vi moderater arbetat aktivt med att få kommunen att förstå vikten av att satsa på framtiden. Men det räcker inte.

Att få en fungerande tjänstesektor att växa i Söderhamn är mycket viktig, inte minst för unga människor som ofta får sitt första jobb i servicesektorn. RUT och rotavdragen har också gett vanliga familjer möjlighet att underlätta sin vardag med att köpa tjänster till hemmet och det har varit och är en mycket lyckad satsning för att skapa jobb i Söderhamn.

Arbetet med att få etableringar till Söderhamn med företag som anställer många ungdomar har också varit bra, och det arbetet måste fortsätta, men det arbetet riskerar helt att slås sönder med anledning av den fördubbling av arbetsgivaravgifter för unga som de tre röda partierna går till val på.

Politik handlar om att lokal, regional och nationell politik måste gå hand i hand för att man ska få bästa möjliga utfall. Genom en stark alliansregering under ledning av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som satsar på jobben i första hand och ett nytt kommunalt styre i Söderhamn så kan utvecklingen bli bättre.

Socialdemokraterna vill

- Fördubbla arbetsgivaravgiften för alla under 26 år, vilket påverkar många företag med unga anställda negativt och det leder till färre jobb i Söderhamn.
- Ta bort rutavdraget, som 6 884 länsbor använt förra året
- Ta bort rotavdraget
- Höja bensinskatten kraftigt
- Införa en kilometerskatt för tung trafik på 14 kronor per mil vilket skulle påverka jobben mycket negativt och höja priserna på allt som hushållen köper och försämra företagens konkurrenskraft, då alla produkter som ska exporteras från länet blir dyrare, och det slår direkt mot jobben.

Vi vill se en annan politik där jobben och jobbpolitiken står i centrum både i Söderhamn, i hela länet och i Sverige. Vi vill se ett framgångsrikt Söderhamn och Gävleborg där man är stolt och nöjd med att berätta att 2010 var året då arbetet startade på allvar med att förändra Söderhamn till en framgångsrik kommun där tjänstesektorn blomstrar, jobben växer till i framgångsrika företag och skolan i Söderhamn är känd som Sveriges bästa, med motiverade elever och lärare.

Linus Olsson, kandidat till kommunfullmäktige i Söderhamn för Nya Arbetarpartiet Moderaterna
Lars Beckman, kandidat till Sveriges Riksdag för Nya Arbetarpartiet Moderaterna.

Inga kommentarer: