Sidor

lördag 3 juli 2010

Utan armar och ben - men Försäkringskassan vill inte bevilja personlig assistans!

DN skriver om Leif Axelsson som inte har några armar och han har heller inga ben. Han är beroende av stöd dygnets alla vakna timmar. Ändå måste han – genom att berätta hur lång tid varje toalettbesök tar – försvara sitt behov av personlig assistans. (klicka på rubriken för hela artikeln)

Försäkringskassan har uppenbarligen infört ett regelverk som är för trubbigt eftersom man tittar på 20 timmar grundläggande behov. Det betyder för Leif att han kan äta själv, men inte tillaga sin mat vilket framgår av artikeln, och då passar han inte in i Försäkringskassans mall. Skulle han inte ha assistent så skulle han följaktligen svälta ihjäl men det bryr sig inte Försäkringskassans byråkrater om.

Vidare så anser Försäkringskassan att det är viktigt hur länge Leif tillbringar på toaletten (!) i sekunder. Vilken frisk människa skulle acceptera att det stod en byråkrat utanför toaletten med sekundtidtagarur?

Det här är inte rimligt och det är viktigt att politiken följer upp att vi får en lagstiftning som fungerar som det var tänkt.

3 kommentarer:

PEJ sa...

....och vem styr reglerna över Försäkringskassan ???

Just det...... Alliansregeringen !!

Lars Beckman sa...

Det regelverk som finns är skapat av den Alliansregering som fanns i början av 90-talet. Före det fanns det inget skyddsnät alls för funktionshindrade. (rätten att välja assistent).

Men som framgår av artikeln har inte alliansregeringen gjort några förändringar utan det är Försäkringskassan själv som gjort egna regler.

PEJ sa...

"det är Försäkringskassan själv som gjort egna regler."

Nu blir du bara patetiskt....