Sidor

fredag 23 juli 2010

I Polen är det numera förbjudet att bära kommunistiska symboler - liksom Nazistiska.

Glöm t-tröjan med Che Guevara när du reser till Polen skriver Kjell Albin Abrahamson i en krönika i expressen. (klicka på rubriken för hela krönikan).

Kjell Albin skriver;

Straffet har skärpts. Den person som innehar, producerar eller säljer kommunistiska symboler kan nu dömas till två års fängelse. Nazism, fascism och antisemitism hamnar i samma pestgrupp som kommunism. Den nya strafflagens paragraf 256 har ännu inte prövats men det kan mycket väl vara förbjudet att bära en t-tröja med bild av Che Guevara, Lenin, symboler som hammaren och skäran eller texten CCCP. Den nya strafflagen är en förlängning av grundlagens paragraf 13 som förbjuder politiska partier och organisationer som förhärligar totalitära metoder, i praktiken nazism, fascism och kommunism.Polen och Sverige är grannländer. Polen bär på historiska erfarenheter som Sverige förskonats ifrån. Våra länder ligger båda vid Östersjöns bräckta vatten men ändå långt ifrån varandra. Polackerna har alltid färdats på en bräcklig farkost, svenskarna på en räkmacka. Det som är sanning i Stockholm och Uppsala är bara dåligt skämt i Kraków.

Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson har i en intervju sagt:" Jag är kommunist för jag tycker att vi har en stolt historia." I Polen skulle ett sånt uttalande leda till fängelse. För människorna i öst är kommunism liktydigt med terror, diktatur, deportationer, nackskott och ekonomisk katastrof. Polackerna har, i motsats till Ida Gabrielsson, tvingats praktisera planekonomi och enpartistat och vill därför skydda sig mot de virrpannor och pajasar som propagerar för totalitära system. Enligt den nya lagen får inte heller gator eller statyer hylla personer med odemokratiska åsikter.

2 kommentarer:

hanna sa...

Men Moderaterna har tydligen inga problem att jobba ihop med ny-nazister efter valet!

För ni tar ju inte avstånd ifrån dem.

Lars Beckman sa...

Hanna, Statsministern har varit mycket tydlig. Alliansen söker ett mandat från svenska folket för alliansen och inte något annat.