Sidor

lördag 3 juli 2010

Facket i Gävle vägrade hjälpa medlem mot Gävle kommun som fick gå till DO för att få rätt lön!

Gefle Dagblad skriver om läraren Linda Lindblom som inte fick en löneförhöjning under sin mammaledighet. Hon kontaktade sitt fackförbund Lärarnas Riksförbund som vägrade hjälpa henne att få rätt. Då valde hon själv att anmäla det socialdemokratiskt styrda Gävle kommun till DO som gav henne både rätt och skadestånd och retroaktiv löneökning.

Tidigare i veckan har vi kunnat få del av nyheten att Kommunal inte vill hjälpa unga feriearbetare i det av socialdemokraterna styrda Gävle kommun att få rätt löner och ett kollektivavtal.

Det här blir konsekvensen när fackförbunden är en del av den socialdemokratiska maktapparaten istället för att hjälpa sina medlemmar. När kommer Radio Gävleborg att ta upp det ämnet i Fokus? Är facket till för att vara kampanjorganisation för socialdemokraterna eller är man till för sina medlemmars bästa? Uppenbarligen blir det ett stort problem för medlemmarna att de fackliga anställda inte kan se skillnad på sina roller? När har du exempelvis hört SKTF´s representant Sten Öberg, tillika hög aktiv socialdemokrat, kritisera Gävle kommun?

När kommer det s-märka Kommunal att kräva kollektivavtal för de feriearbetande ungdomarna så att de får samma lön som unga i samma ålder som arbetar inom SHR kollektivavtal?

2 kommentarer:

PEJ sa...

sen när kan DO dömma ut skadestånd och retroaktiv lön ???

Det behövs väl en domstol för det.

Lars Beckman sa...

Det är en uppgörelse mellan Gävle kommun och DO så du har rätt men nog är det pinsamt att varken facket eller s-styrda Gävle kommun ville följa lagen.