Sidor

söndag 25 juli 2010

Expressens ledare uppmärksammar den dåliga sjukvården i Gävleborg idag.

Expressen skriver idag om den dåliga sjukvården i länet idag;

"Det bor nio miljoner människor i Sverige. Det motsvarar Tokyos befolkning, drygt. Man tycker att en så liten folkgrupp, i ett så rikt land som Sverige, skulle klara en grundläggande välfärdsuppgift: att ge alla medborgare lika bra vård oavsett i vilken "Tokyoförort" de bor.Men så är icke fallet. Larmen kommer med jämna mellanrum. Exempelvis har patienter med lymfcancer som behandlas i Lund dubbelt så stor chans att överleva som sina olyckssyskon i Blekinge. Och det är åtta gånger vanligare att man behandlas med allergivaccin i Halland än i Gävle, avslöjade Dagens Medicin tidigare i år.Denna grundläggande ojämlikhet beror på att Sverige har en politisk-medicinsk nivå som heter "landsting". Landstingen skiljer sig åt beträffande hur de organiserar och prioriterar inom vården."

Tyvärr har inte den statliga radion tagit upp det ämnet, men det kanske inte är så konstigt att man inte gör det ett valår- men sjukvårdsdebatten i länet borde handla om varför länet har så dålig sjukvård i förhållande till borgerligt styrda landsting.

Jag är helt övertygad om att vi sakta men säkert måste röra oss emot ett system där vi har en tydlig statlig finansiering men utförandet av vården får ske i en mångfald där jag som patient väljer det alternativ som passar mig bäst, och ja - det ska vara offentligt finansierad sjukvård, men vem som utför det är legitimt för mig, så länge vården håller hög kvalite.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där tog de ju upp för flera dagar sedan, du kanske borde kolla fakta innan du skriver?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=3872614

Lars Beckman sa...

Bra att de tagit upp ett kritiskt ämne mot landstinget - men det är inte det inslaget som det refereras till i Expressens ledare utan det är en undersökning i tidningen Dagens Medicin.

Anonym sa...

Du skrev att man inte kommer ta upp kritiska saker under ett valår. Bevisligen gör de det.