Sidor

torsdag 3 juni 2010

Svart på vitt om byråkratin i landstinget- administratörerna fler än läkarna

Gefle Dagblad skriver om den statistik som tidningen Dagens Medicin samlat in och sammanställt som visar att administratörerna ärfler än läkarna i samtliga landsting utom ett. I Gävleborg går det 1,9 administratörer (chefer, handläggare, administratörer, läkarsekreterare) på varje fast anställd läkare. Endast två landsting har fler administratörer per läkare. Detta skulle tyda på att landstinget i Gävleborg har en jämförelsevis stor administrativ apparat skriver Gefle Dagblad. (klicka på rubriken för hela artikeln.)

Som vanligt påstår företrädare för Landstinget att det är fel på statistiken men jag tror att väljarna är klokare än så. Det är dags för att prioritera om verksamheten i Landstinget så att patienterna sätts i centrum och sjukvården.

3 kommentarer:

Picus.V sa...

Jag kan hålla med om att det ser lite skevt ut – till en början...
Men om man läser artikeln lite noggrannare så ser man en del konstigheter. T. ex så är inte hyrläkarna med. Gör inte de ett läkarjobb kanske?

Dessutom ser jag bland "administratörerna" en ganska stor grupp, nämligen läkarsekreterarna. Och de fyller nog sin funktion. Det vore fullständigt vansinne om läkare, sköterskor
alla kuratorer etc.skulle ta hand om den delen förutom att sköta patienterna.
Den här undersökningen kan vi kasta i papperskorgen direkt.

PEJ sa...

.....är väl för f-n inte så konstigt - en stafettläkare kostar tre gånge så mycket som en fastanställd läkare...... vem vill vara fastanställd då ??

Mycket enklare när man kan jobba 6 månader i fjällen och sedan flyga helikopter till Gotland och jobba där 6 månader på sommaren....

Då blir det färre läkare i sjukvården - självklart.

Lars Beckman sa...

Alliansen måste direkt efter valet prioritera om verksamheten så att mer resurser går till sjukvård, och mindre till byråkrati.