Sidor

fredag 11 juni 2010

Arbetsförmedlingen = arbetsstjälpen! Tjej med funktionshinder ordnar jobb själv - som AF ville göra om till praktikplats.

Ibland blir man så förbannad så att man kokar. Ett par bekanta till oss har en dotter som har ett funktionshinder sedan födseln. Hon ordnade nyligen ett jobb hos ett företag med kollektivavtalsenlig lön som passar henne. När hon ringer Arbetsförmedlingen och informerar om att hon nu har ordnat ett jobb själv utan att ha fått hjälp av AF under två år så säger Arbetsförmedlaren att de ska göra om hennes jobb med 17 000 i månadslön till en praktikplats med 2 000 kronor i praktikersättning för henne. Hon protesterar våldsamt och säger att samtalet handlade om att hon skulle avregistera sig som arbetssökande och inte om att hon ska ha en lön som är 15 000 mindre än vad hon ordnat själv.

Historien skulle kunna sluta där men efter någon timme efter det att hon lagt på luren så ringer Arbetsförmedlaren och berättar att denne har gjort om jobbet till en praktikplats och det skulle alltså betyda att hon skulle få 15 000 kronor mindre i månadslön tack vare AF agerande. Hon ringer då företaget som inte heller hade förstått varför AF hade ringt från början och så var man överens om igen att hon ska ha ett riktigt jobb med kollektivavtalslön.

Vad håller AF på med? Är man ute för att diskriminera funktionshindrade?

Det är uppenbart att man måste hitta fler alternativ till den statliga Arbetsförmedlingen och speciellt för de som har extra svårt att komma in på arbetsmarknaden.

2 kommentarer:

PEJ sa...

Vem är ansvarig för AF:s regelverk ??

ALLIANSEN !!!!

Vem har strypt all möjlighet för enskilta arbetsförmedlares/FK handläggares egna initiativförmåga ???

ALLIANSEN !!!!!

Lars Beckman sa...

Här var det ju tvärtom PEJ. En funktionshindrad flicka som själv ordnar jobb med riktig lön (för att hon inte har fått hjälp av AF) och då ringer AF till företaget och erbjuder henne som praktikant med en lön 15 000 mindre än vad som var överenskommet mellan henne och företaget. Som tur var så tyckte företaget att hon skulle ha ett riktigt jobb.