Sidor

söndag 23 maj 2010

Skandalläkare från Norge finns nu i Sverige- gissa i vilket landsting?

TV 4 Nyheterna (klicka på rubriken) avslöjar idag att en läkare från Norge som felbehandlat minst 29 patienter i Norge och förlorat rätten att operera där nu finns i Sverige och gissa vilket landsting som anställt henne? Socialdemokratiskt styrda Landstinget Gävleborg. Alla ska väl vara med.

Nyheterna skriver på sin hemsida;

Felbehandlingarna har hittills kostat den norska patientförsäkringen 13 miljoner kronor, men det känner hennes svenske arbetsgivare inte till eftersom hon inte berättat det och sjukhuset endast gjort en begränsad kontroll av henne. Informationen kommer i stället från den norska radion NRK som åkt till Sverige för att följa upp läkaren.-Jag förstår att människor kommit till skada och det måste man ha respekt för. Därför tror jag att det är viktigt att man utbyter sådan information mellan länderna, säger Kjell Norrman, divisionschef vid landstinget i Gävleborg som anställt läkaren, till NRK.
-----------

Det är en fullkomlig skandal att man inte har tagit referenser på läkaren, och det här måste få personliga konsekvenser för den som anställt läkaren. I grund och botten handlar det här självklart om att Landstinget Gävleborg har så dålig personalpolitik så att läkare vill inte arbeta i vårt landsting och det måste ändras efter valet med en ny personalpolitik, när alliansen har tagit över ledarskapet inom Landstinget Gävleborg.

Politikernas ansvar är att garantera patientsäkerheten i alla lägen!!

Jag tänker också på Monika från Söderhamn som jag mötte förra veckan som berättade att hon opererat sin höftled på sjukhuset i Hudiksvall och som fick operera om det på ett annat sjukhus för att det var så dåligt gjort. Förmodligen samma läkare som det skrivs om idag.

Aftonbladet skriver också på nätet om det här;

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7173174.ab

3 kommentarer:

PEJ sa...

Du känner till LAS, va´?
Man måste ha "saklig grund" för uppsägning av personliga skäl/avsked om en person är tillsvidareanställd. Och jag är ganska säker på att man INTE kan bli uppsagd/avskedat för något man gjort sig skyldig till i TIDIGARE anställning........ om det skulle vara så kan man ju risikera att bli av med jobbet hela livet sen.

Tänk lite, Lars!

(men jag kan hålla med om att det kan kännas otryggt för vårdpatienter om en läkare har gjort grova missar tidigare - men det är en helt annan sak)

hanna sa...

Alliansen i ledning för landstinget Gävleborg innebär väl total privatisering över alla enheter. Vilket skulle leda till ännu MINDRE politiskt styrning och än större utgifter för hela landstinget.
Med andra ord en total katastrof!!

Lars Beckman sa...

PEJ; Patientsäkerheten måste gå före LAS!!! Därför måste personen omplaceras till en verksamhet där läkaren inte kan skada patienten och/eller införa en dubbelbemanning för läkaren.

Hanna; Det viktiga för mig som patient är att jag får en bra vård, inte vem som utför den. Som politiker får du mer makt om du kan upphandla den som utför tjänsten bäst. Är man missnöjd som politiker kan man enkelt avbryta ett avtal och byta leverantör.