Sidor

lördag 13 mars 2010

Gävleborg har högst arbetslöshet i Sverige - och de nationella reglerna är desamma så förklaringen är brister i den egna kommunen

Gävleborg ligger i topp i Sverige över antalet arbetslösa. Det är djupt beklagligt och det är en av länets viktigaste frågor - hur får vi fler i arbete.

Nationella regelverket är detsamma över hela Sverige så det kan alltså inte vara Regeringens fel att arbetslösheten är rekordhög i Gävleborgs län utan orsaken måste sökas någon annanstans.

Min förklaring är att en starkt bidragande orsak är att jobbskaparna - företagarna - är för få, och att de befintliga företagen upplever företagsklimatet som uselt i vårt län. I alla mätningar som jag tagit del av de senaste 8 åren så upplever företagaren i vårt län en usel attityd till företagsamhet från de styrande lokalpolitikerna. Tänk efter - när hörde du senaste Carina Blank eller Sven Åke Thoresen prata om vikten av att vi får fler jobbskapare - företagare -som kan bidra till att minska arbetslösheten i den egna kommunen?

Det krävs ett mycket tungt och omfattande arbete direkt efter valet så att vi kan förbättra företagsklimatet i länet så att fler får jobb. Företagen klarar sig alltid. Man kan välja att flytta från vårt län eller att inte flytta till länet.

Propagandamaskinerna i respektive kommun målar upp luftslott om nya jobb i hamnen osv men verkligheten är att det saknas många många företag i länet som skulle kunna anställa medarbetare och det är den lokala politiken i den egna kommunen som måste förändras.

Inga kommentarer: