Sidor

torsdag 4 februari 2010

Socialdemokraterna i Kalmar vill göra avsteg från LAS enligt P4 Kalmar

Enligt P4 Kalmar vill socialdemokraterna som äger tidningen Östran göra avsteg från LAS. (klicka på rubriken för hela artikeln).
Vad säger Lutti och Wennberg på Arbetarbladet i Gävle om det? Och vad säger Raimo Pärssinen?

Det är inte konstigt att man passar olika bra på olika jobb vid olika tidpunkter och det vore mycket bra för Sveriges konkurrenskraft om arbetsmarknadens parter kunde göra upp i kollektivavtal om förändringar i LAS, och sedan får politiken anpassa sig efter parternas gemensamma önskemål.


Från P4 hemsida:

Tidningen Östran vill dra ner på personalen för att spara pengar. Fyra tjänster ska bort och i förhandlingarna med facket vill man göra undantag från turordningsreglerna, något som väcker kritik.
Östran som på ledarplats kritiserat förslag om att arbetsgivaren på egen hand skulle kunna göra avsteg från LAS och turordningsreglerna vill själva ha undatang när man ska dra ner på bemanningen.

Tidningens moderbolag ägs av en rad fackförbund och av socialdemokraterna.
Men moderbolagets vd Mattias Adolfsson som är partiombudsman för socialdemokraterna i Kalmar län vill inte kritisera beslutet om att begära undantag.

Han säger att det inte finns något intresse från moderbolaget, där bland annat socialdemokratiska riksdagsmännen Håkan Juholt och Lena Hallengren är med, att gå in och försöka ändra beslutet om att försöka få undantag från LAS.

Inga kommentarer: