Sidor

fredag 19 februari 2010

Bekymmersamt för demokratin att Gefle Dagblad och Arbetarbladet mfl tappar så många läsare!

Resume.se rapporterar om att lokala media(klicka på rubriken) tappar ett antal tusen läsare tillsammans enligt den senaste TS statistiken.

Arbetarbladet 23900 -4,8%
Gefle Dagblad 26500 -1,9%

Det här är ett allvarligt bekymmer att man tappar så många läsare och en förklaring kan vara att man nu när man är i en gemensam koncern har tappat den interna konkurrensen om läsarna. Man driver inte nyhetsutvecklingen framåt i den utsträckning man skulle kunna göra om man var "hetare" konkurrenter och man satsade ännu mer på den lokala journalistiken med fördjupande reportage som berörde fler.

Nu är det inte bara GD och AB som har problem utan internet har skapat en situation där man som mediakonsument förväntar sig att information ska vara gratis. Lokaltidningar över hela världen kämpar för sin överlevnad. Tidningarnas utmaning blir alltså att hitta nya intäktskällor när mediakunden inte längre vill betala för information med en prenumeration utan man kan läsa tidningen på nätet, gratis.

Själv har jag både GD och AB hemma och ser fram emot tidningen varje morgon. Det finns få bättre tillfällen att få upp pulsen på morgonen genom att läsa ledaren i AB på morgonen..

Inga kommentarer: