Sidor

tisdag 12 januari 2010

LO prioriterar inte arbetslösheten enligt Dagens Arbete debatt.

Det här har jag fångat upp på tidningen Dagens Arbete hemsida (klicka på länken). Mycket intressant debatt som nu sker inom LO familjen. För många väljare och LO medlemmar känns det nog märkligt att det är arbetsgivarna som värnar jobben i avtalsrörelsen och facket som tycker att det är ok att arbetslösheten ökar.


LO och arbetslösheten
Anders Johansson 2010-01-11

Vi skulle kunna ha full sysselsättning i Sverige om det var prio 1 i löneförhandlingarna. Jag ställde en fråga till LO varför inte LO har full sysselsättning som prio 1 och fick följande svar av Lars Morin ekonom på LO.

"Du undrar varför LO inte har en lönebildning som endast prioriterar låg arbetslöshet. Detta beror på att lönebildningen, förutom låg arbetslöshet, även har två andra mål. Nämligen hög reallön och rättvis fördelning. Skulle LO endast ha låg arbetslöshet som mål, skulle detta ge för låga reallöner och för stora löneskillnader. Därför gör LO i lönebildningssammanhang en avvägning mellan dess tre mål. Det betyder att vi accepterar en viss arbetslöshet för att i stället kunna uppnå höga reallöner och små inkomstskillnader. Den arbetslöshet som då uppstår ska i stället bekämpas med ett lågt inflationstryck i löneförhandlingarna så att riksbanken kan hålla en låg ränta. Denna låga ränta stimulerar i sin tur efterfrågan i ekonomin och leder till hög sysselsättning och låg arbetslöshet."

Vi har alltså hög arbetslöshet därför LO inte prioriterar låg arbetslöshet.

1 kommentar:

Lasse sa...

För att öka antalet arbetstillfällen är det nödvändigt att sänka de lägre lönerna med för stora reallöneskillnader som följd.
Kan man resonera runt möjligheten att regleringen sker i de högre löneskikten. Känner du till någon modell för sådant resonemang? Hur skulle en sådan reglering i så fall se ut för att ge minimal arbetslöshet.