Sidor

fredag 29 januari 2010

Försäkringskassan vill veta vilka sexuella vanor funktionshindrade har! Kan man kränka människor mer än så?

SVT Gävle - Dala rapporterar ikväll om ett förslag från Socialstyrelsen och Försäkringskassan där man genom att ställa frågor om funktionshindrades sexuella vanor ska klarlägga behovet av personlig assistans. Det är alltså ett tjänstemanna förslag som ska skickas till politikerna för beslut.

Frågan är bara hur man tänker om man vill kartlägga funktionshindrades sexuella vanor och toalettbesök? Det är extremt kränkande och frågan är vilken människosyn man har när man tar fram ett sådant underlag? Det är en sak att ta fram likartade regler för personlig assistans men att ställa frågor om sexuella vanor?

Från statliga SVT Gävle-Dala hemsida: (klicka på rubriken för hela inslaget)

Funktionshindrade i Dalarna och i hela landet upprörs nu över ett nytt förslag från Socialstyrelsen och Försäkringskassan för hur man ska beräkna behov av personlig assistans.

Förslaget innebär att de funktionshindrade ska besvara en rad närgångna frågor om exempelvis toalettbesök.

Det är på regeringens uppdrag som det nya förslaget håller på att tas fram. Det ska så småningon resultera i ett riksomfattande instrument för hur man bedömer funktionshindrades behov av personlig assistent, och se till att kriterierna blir desamma över hela landet.

Hittills har flera handikapporganisationer medverkat vid arbetet, men nu hoppar de av i protest mot de intima frågorna. I sin nuvarande form innehåller instrumentet 91 sidor med frågor som den funktionshindrade ska besvara.

Även i Dalarna har planerna fått upprörda reaktioner.

- Inte ens polisen ställer så här intima frågor som handlar om allt från vad du äter till dina sexuella vanor. Det är absurt, säger Veronica Hedenmark från Falun.

Inga kommentarer: