Sidor

torsdag 31 december 2009

Vi ska jobba Sverige ur krisen - Fredrik Reinfelt i SVD

Statsminister Fredrik Reinfelt skriver idag i SVD om vilka dom prioriterade frågorna är för Sverige inför nästa mandatperiod. Det är en framtidssynt beskrivning av ett Sverige där fler och fler faktiskt kommer in i gemenskapen på arbetsmarknaden. Ställ det mot det röd-gröna exprimentet där man pratar höjd a-kassa och höjda bidrag, som ska betalas av dem som har ett arbete:

"Valet 2010 kommer att bli en folkomröstning om arbetslinjen. Frågan väljarna måste ställa sig är vilket politiskt alternativ som bäst formulerar svar på hur den arbetslöshet som följt i finanskrisens spår inte ska bita sig fast i utanförskap, utan att en konjunkturuppgång ska möjliggöra för människor att komma i arbete.

Vi ska möta väljarna som det politiska alternativ som bäst kan jobba Sverige ur krisen; för att jobben ska växa till, för att det ska löna sig bättre att arbeta och för att fler ska kunna få jobb.

På frågan om utanförskapet finns inga enkla svar, men jag har ett löfte att ge: Vår tids arbetarparti kommer inte att nöja sig med mindre än att de som idag känner av utanförskapet ska kunna komma tillbaka.

För det andra. Vi ska vara alternativet som tar ansvar för Sveriges ekonomi. Det är centralt. Tummas på ansvarstagande för Sveriges ekonomi riskerar det att hota återhämtningen, leda till skattehöjningar eller slå direkt mot välfärdens kärna i form av nedskärningar. Det drabbar främst dem med små ekonomiska marginaler. Därför är det fortsatt viktigt att slå vakt om god ordning i de offentliga finanserna.

För det tredje. Välfärdsfrågorna kommer att bli viktiga. Vi ska stå för utvecklad kvalitet i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Vi ska ha idéerna för att ge våra barn en skola som kan rusta dem inför ett liv i en globaliserad värld. För att våra äldre ska kunna erbjudas en värdig omsorg och att vården ska ges kraft att utvecklas med både mångfald, valfrihet och kvalitet. Här ska vi också vara tydliga – allt detta måste gå före utbyggda bidragssystem.

Sist men inte minst. Valet kommer att handla om vad vi vill att Sverige ska kännetecknas av bortom krisen. I valet 2010 ska Moderaterna möta väljarna med idén om föregångslandet Sve- rige. Föregångslandet blir vår berättelse om människorna i Sverige. Om vår tid. Om Sverige i Europa. Om Sverige i världen. Föregångslandet Sverige handlar om vad vi åstadkommit som land och vart vi vill. Det är inte något vi längtar oss tillbaka till. Inte ett stillastående här och nu. Det är inget skryt – utan ett anspråk på mer."

Inga kommentarer: