Sidor

lördag 19 december 2009

Problemformuleringsrätten - tråkigt ord men ack så viktigt!

Smaka på ordet problemformuleringsrätt... Visst är det ett tråkigt ord men det är det som sätter agendan i samhällsdebatten, både nationellt och regionalt.

Det är därför som SVT Gävle-Dala enbart bevakar näringslivet ur negativ synpunkt eller för delen SR Radio Gävleborg, i alla fast oftast. Hur ofta ser du och hör du inslag i de statliga medierna om företag och företagare som faktiskt jobbar hårt och många timmar för att skapa jobb åt andra? Nej, när de statliga kanalerna visar näringslivet gör man det ofta från en socialistisk vinkel. Det kan handla om att företag xx inte har en jämställdighetsplan eller att arbetsmiljöverket har granskat 400 företag och det var 10 företag som fick någon form av anmärkning. Då skulle nyheten kunna vara; Arbetsmiljöverket hittade försvinnnade få företag som fick en anmärkning men istället väljer ofta de statliga kanalerna att fokusera på en negativ nyhetsvinkling.

Mest ironiskt blir det när LO var ute i somras och hjälpte sommarjobbande ungdomar. Då vill både LO och SR Radio Gävleborg få det till att bli ett problem att faktiskt ungdomar kan få sitt första jobb och få tjäna lite egna pengar och därmed få sin första inblick i arbetslivet. Jag kommer inte ihåg om det var förra sommaren eller den här som Radio Gävleborg hade en upphetsad intervju med LO ungdomsombudsman i länet och han bredde på vilka stora problem det var i länet med arbetsgivare som inte betalade ut rätt löner osv. Jag ringde upp Victor efter inslaget och erbjöd mig att ha en gemensam pressträff och namnge alla de företag som inte skötte sig så att det inte skulle vara en kollektiv bestraffning av våra jobbskapare, företagarna.

Det visade sig då att Victor inte kunde ge ett enda exempel från vårt län men att han hade hört talas om att det var ett problem i andra län. Nyheten i SR Radio Gävleborg borde då ha varit; De privata företagen som skapar jobb åt våra ungdomar i länet sköter sig perfekt! Men det kanske inte passar med det grundbudskap man brukar vilja ha? Det är för övrigt samma radiostation som använder Stig-Björn Ljunggren som opolitisk (!) kommentator till valet. Alla andra medier i Sverige har alltid ett (S) bakom hans namn, vilket han själv också för övrigt har. Det ska bli intressant att se om SR Radio Gävleborg använder honom även inför årets valrörelse.

Inga kommentarer: