Sidor

fredag 11 december 2009

Den svenska alkoholpolitiken.

Jens Spendrup skriver en intressant debattartikel i Aftonbladet idag om den svenska alkoholpolitiken. Han tycker att skatterna på alkohol ska sänkas eftersom det har uppstått en lönsam svart marknad för försäljning av alkohol. Med en mer relevant alkoholpolitik skulle svartmarknaden försvinna och tillgängligheten försvåras för riskgrupper att få tag i alkohol dygnet runt.

I den här frågan håller jag med Jens Spendrup.Ett exempel på vad Jens Spendrup menar var exempelvis att ambulansen!! i sandviken sålde alkohol dygnet runt. Ett annat exempel är att det tydligen blev priskrig i Bomhus runt midsommar på svartsprit, vilket i och för sig visar att marknadsekonomi fungerar. När utbudet ökar sjunker priserna.

Jag tillhör dem som anser att vanliga livsmedelsbutiker ska få sälja alkoholhaltiga drycker. Klarar en halvmiljard människor i Europa att köpa vin och öl i butiker så klarar vi det också. Kombinera detta med sänkta skatter så försvinner den svarta marknaden och samhället får en större kontroll över alkoholförsäljningen. Det är inte svårare än så.

Inga kommentarer: