Sidor

söndag 27 december 2009

Chanda Kochhar Indisk barriärbrytare i Indien - mot kvinnlig kvotering.

I en spännande och läsvärd artikel i SVD skriver man om Chanda Kochhar som är chef över en ledande affärsbank i Indien.

Jag var i Indien för ett antal år sedan på en gemensam studieresa med TCO. Det är ett spännande land med hög ekonomisk tillväxt och som kombinerar detta med demokrati till skillnad från exempelvis Kina. Här finns det många affärsmöjligheter för svenska företag med en köpstark medelklass på cirka 300 miljoner människor.

SVD skriver;

"Indiens näringsliv är fortfarande klart dominerat av män, men finanssektorn är ett undantag. Chanda Kochhar lyfts ofta fram som en kvinnlig framgångssaga men hon själv är ingen aktiv kämpe för fler kvinnor på ledande poster. Tanken på någon slags form av kvotering är hon helt emot.

- Jag tycker vi ska glömma kön och fokusera på prestation, säger hon bestämt.

- Det kommande decenniet är Indiens decennium och att vara i bankindustrin just nu är väldigt spännande. Det är indiska banker som kommer att möjliggöra tillväxt både för konsumenter och företag, säger hon och beskriver hur marknaden för huslån fortfarande nära på är oinmutad mark, liksom många andra banktjänster som en växande medelklass väntas efterfråga. Hon fortsätter:

- Framför oss ligger massor av investeringar i infrastruktur och för att öka vår kapacitet i tillverkningsindustrin. Vi talar om investeringar på 125 miljarder dollar årligen under många år framöver, så den finansiella sektorn kommer verkligen att få arbeta hårt för att se att de här investeringarna blir verklighet. "

Inga kommentarer: