Sidor

söndag 8 april 2018

Har socialdemokraterna genom Seko tappat all vett och sans? Borde inte företagen ha snöröjt i vinter?

Jag har nyss suttit i ett långt telefonsamtal med en förtvivlad samhällsentreprenör. Det här företaget utför snöröjning på entreprenad till statliga myndigheter och verk i norra Sverige.

Som alla vet så har det varit en rekordvinter i Sverige med kyla och snö i en omfattning som saknar motstycke. Företagen och deras medarbetare har slitit förtvivlat för att hålla igång vägar och järnvägar och det är närmast heroiska insatser som har gjorts för att vi ska klara denna extraordinära vinter där möbelhus i Norrbotten har rasat av snötyngden liksom ladugårdar över hela Norra Sverige mm.

Vad gör då socialdemokraterna genom sina organisationer LO och Seko? De ser en möjlighet till intäkter för sig själva.

I kollektivavtalen så har man rätt att granska företagens tjänstgöringslistor och övertidsuttagen och andra frågor genom de centrala avtalen. Om en medarbetare har jobbat för mycket (den anställde har självklart fått sin lön) så har fackförbundet rätt till skadestånd för brott mot kollektivavtalet. I vart fall så är det så SEKO i det här fallet har tolkat avtalet. Vad Svenskt Näringsliv och ME tycker om den tolkningen vet jag inte men bara att socialdemokraterna via LO och Seko vill utnyttja närmast naturkatastrofer till att plocka in pengar till verksamheten är stötande. Så panik kan det väl inte vara i valfonden för en socialdemokraterna i höst?

Vad tycker Seko att beställaren och utföraren skulle ha gjort? Struntat i att snöröja järnvägen och vägarna i vinter så att inte allmänheten kunde komma fram?

Efter den här vintern när många entreprenörer har jobbat till max så ska man nu sitta och kopiera tjänstgöringslistor till seko som ska begära ersättning för brott mot kollektivavtalen. Jag hoppas att Svenskt Näringsliv och ME kallar SEKO till möte och försöker hindra detta så långt det går.

I nödsituationer så uppstår det behov av alla viktiga samhällsgrupper att man hjälper och stöttar varandra men uppenbarligen ser sig inte SEKO som en del av det systemet och den svenska modellen utan man ser en möjlighet till intäkter för fackförbundet och arbetarrörelsen. Det känns inte bra helt enkelt.

Så för att vara tydlig så att inte det här blogginlägget kan missförstås:

Företag och medarbetare ska tillsammans se till att det finns en god arbetsmiljö genom en öppen och rak kommunikation. Det verkar fungera också eftersom företag till skillnad från den politiskt styrda offentliga sektorn har mycket låga sjuktal.

1. Ja, företag ska följa arbetstidsregler regler och lagar mm.
2. Ja, företagen och fackförbund ska följa kollektivavtalen
3. När det är extraordinära situationer så krävs det extraordinära insatser av alla.
4. Det är inte förbjudet att använda sunt förnuft. Om det snöar så att vägar och järnvägar inte är framkomliga och det finns möjligheter att lösa den situationen - då gör man det.
5. Seko borde inte försöka utnyttja naturkatastrofer till att då kräva skadestånd av företag.


Inga kommentarer: