Sidor

fredag 9 december 2016

Expressen skriver om Lucia och att det är svårare att få unga att engagera sig. Gefle Dagblads chefredaktör jublar förstås men vi andra har anledning att känna lite sorg över att en tradition har svårigheter just nu

Expressen skriver om att Lucia traditionen upplever svårigheter just nu.

Som du kommer ihåg så attackerade Gefle Dagblads inpendlande chefredaktör  Lions och Lucia i Gävle och avslutade det mångåriga samarbetet som man hade haft. Det hade hon självklart kunnat göra - det är ju ett affärsmässigt beslut i en krisande koncern - men hon fick dessutom för sig att försöka svartmåla de ideellt hårt arbetande personerna i Lions och misstänkliggöra syftet med Lucia i Gävle.

 Syftet från Lions - förutom att glädja och lysa upp Gävle i jultid - är att samla in pengar till välgörande ändamål och man har historiskt sett varit mycket framgångsrik med det. Nu har en annan mediakoncern tagit över Lucia tåget och stödjer det istället för Gefle Dagblad så vi får vara tacksamma för att Joe Formgren och Gestrike Media tar stafettpinnen vidare. Jag vet också att Torbjörn Edlund har lagt hundratals timmar på att samla in pengar till Luciatåget genom att få företag i Gävle att sponsra Lions Luciatåg. Riktiga eldsjälar som bryr sig om att Gävle ska vara en vacker och fin stad att bo i. Det är klart - att bor man i Falun - så är känslorna för Gävle och Gävleborna begränsade. Om man dessutom har en gedigen bakgrund i statliga medier så bryr man sig sannolikt inte om ideella rörelser som Lions. Man har en annan värderingsgrund helt enkelt.

Hur Gävleborna har reagerat över förändringen på Gefle Dagblad vet vi alla. Man har sagt upp tidningens prenumeration. Det är bara på det sättet man som liten kund kan reagera men när tillräckligt många har gjort det så kommer det att bli förändringar, om inte sista journalisten ska släcka ljuset.

Det är alltså mot den bakgrunden du ska läsa alla artiklar på GD om att du egentligen borde betala och prenumerera på tidningen och stödja den lokala journalistiken. Ansvaret för att göra en produkt som du vill köpa och betala för - har tidningens ledning - inte du. När GD har vänstervridits så till den milda grad att till och med vänsterpartisten Seppo Laine ger beröm till GD så är det ett val som Mittmedia och chefredaktören har gjort. Inte du.

Så min enkla slutsats är: Gävle och Sverige behöver starka lokala tidningar och många journalister. Det behöver ett samhälle. Ansvaret för att du ska vilja läsa och köpa tidningen - så att journalisterna kan bevaras och till och med blir fler - har den lokala tidningsledningen, inte du som läsare. Gör man sig till organ för alliansfritt Sverige istället för att vara en relevant produkt som kyrkan mitt i byn, så får man lugnt avstå att köpa produkten till det kommer en förändring. Att den kommer kan du vara lugn för. Efter valrörelsen i USA gav den ansedda tidningen NY Times läsarna en ursäkt för att man hade varit politiserad i valrörelsen. Det gjorde man sannolikt för att både läsare prenumeranter och annonsörer flydde tidningen. Samma sak kommer självklart att hända även i Gävle, om Mittmedia tänker vara kvar i Gävle med tidningsverksamhet? Även SVD skriver om agendasättande journalistik.

Jag ser fram emot att Gefle Dagblad publicerar hur klicken och trafiken har förändrats på hemsidan sedan man införde plustjänster. När Norbottens Kuriren och NSD gjorde samma sak i Norrbotten minskade trafiken med 80 % vilket självklart gjorde plattformarna som helt irrelevanta för annonsörer. Varför skulle trafiken minska mindre i Gävle när man stänger ned hemsidorna?

Det finns en väg framåt för GD och AB i Gävle. Gör er relevanta igen. Sluta med politiska kampanjer på redaktionell plats och var en del av Gävle och Gästrikland. Spegla nyheter och berätta för Gävleborna om en nyhet och ge gärna en bakgrundsinformation till en nyhet och förklara sammanhangen för läsarna. De Gävlebor som vill ha en politisk produkt - vänstervriden - väljer då istället Flamman SVT Gävleborg Alliansfritt Sverige och SR P4 Gävleborg.

Under tiden till dess att GD går tillbaka till redaktionella opolitiska nyheter så får vi andra fira Lucia tillsammans i kyrkan och läsa Företagsbladet och Gästrikemagasinet men de produkterna kan aldrig ersätta en relevant morgontidning.
Inga kommentarer: