Sidor

tisdag 26 maj 2015

Varför namngav inte Gefle Dagblad den kvinnliga ledarskribenten på Arbetarbladet som dömdes för misshandel mot kvinna?

Gefle Dagblad har nu lokalt infört ett dubbelbestraffningssystem. Man granskar lokala politiker, vilket självklart är medias roll, men man gör det på ett sätt som sätter frågetecken för vilket rättssystem tidningen vill ha.

För 15 år sedan bråkade 2 stycken tonåringar, varav den ena nu är politiker för vänsterpartiet. Nu 15 år sedan så publicerar Gefle Dagblad namnet på den lokala politikern och skriver med stora rubriker att vänsterpartiets politiker är dömd för brott. På Twitter debatterade jag med de två lokala chefredaktörerna (som tyvärr inte har valt att bo i Gävle) om varför man namnger en politiker 15 år senare när man exempelvis inte namngav den kvinnliga ledarskribenten på Arbetarbladet som misshandlade en annan kvinna?

I Sverige och i den moderna västvärlden så har vi ett rättssystem som går ut på att samhället dömer ut ett straff i en rättegång, personen avtjänar straffet och sedan kan personen gå vidare med sitt liv. I det här fallet bli politiker för vänsterpartiet. Nu har alltså Gefle Dagblad inlett ett nytt rättssystem. Utöver domen och straffet från rätten så ska en politiker 15 år (!) senare bli uthängd i Gefle Dagblad.

Samma tidning namngav alltså inte den kvinnliga ledarskribenten på Arbetarbladet som under samma tidsperiod begick misshandeln. Det verkar alltså finnas två sorters moral på tidningen. En som gäller dem som arbetar i media, och en annan som gäller andra. Är det rimligt?

Det är självklart allvarligt och ska inte negligeras att någon har begått ett brott och blivit dömd för det, men betyder det att den personen inte 15 år senare ska kunna ha ett förtroendeuppdrag för ett parti? Är det Gefle Dagblads mening och åsikt att vi ska ha livstidsstraff för unga människor som har begått en dumhet i sin ungdom?

GD skriver om den aktuella politikern;

Även vänsterpartisten xx  har en misshandelsdom i bagaget, men till skillnad från XX (SD)  var han inte myndig när brottet begicks. Händelsen utspelade sig i ett klassrum på xx  högstadieskola.
– Vi bråkade en gång, det var ett bråk mellan två barn där jag började slåss. Han var 14 och jag 15, säger han i dag.

När han fick frågan om han ville ta politiska uppdrag för Vänsterpartiet fick han redogöra för eventuella domar.

– Jag förklarade varför så de vet hela bakgrunden. Det är inget som är hysch-hysch eller locket på men det känns knepigt att förklara ett högstadiebråk, säger xx som än i dag har kontakt med personen som han slogs med den där gången för 15 år sedan.

---

En ledarskribent på Arbetarbladet är självklart en offentlig person och har förmodligen betydligt större makt än en enskild ledamot i Gävle kommunfullmäktige. Varje dag kan personen föra ut sin åsikt till allmänheten och med den makten påverka både politiska beslut och den allmänna opinionen. Gefle Dagblad har inte namngett den kvinnliga ledarskribenten på Arbetarbladet, varken då det hände eller nu senare, men man namnger V politikern efter 15 år (!) för en dumhet begånget i tonåren.

Är det inte bara så enkelt som att GD nu rasar i upplaga och behöver klick och annonser till sin hemsida? Vad är det som säljer klick lokalt? Självklart det GD uppfattar som "skandaler" även om det har hänt för 15 år sedan. Jag tror tvärtom att Gävleborna inte alls är intresserade av det, och att man inte köper en tidning för 4000 kronor per år för att få läsa om 15 år gamla nyheter. Om det är så här GD tror att man ska lösa sin mediekris så tror i vart fall jag att man är på fel väg men tidningen bör svara på grundfrågan; - Hur länge ska en person som begick en dumhet i skolan tvingas plikta för sitt straff - utöver det som rättsväsendet alltså har behandlat och utdömt straff?

Den som bor i Gävle - till skillnad från GD chefredaktör -  och följer mig i kommunfullmäktige vet att jag inte har något till övers för vänsterpartister eller andra extrema partier, men deras politik tänker jag arbeta med politiska medel för att visa att deras ideologi är helt fel, och leder både Sverige och Gävle i fel riktning. I en demokrati har alla människor rätt att bilda partier, och alla människor har rätt att engagera sig politiskt. Hur skulle vårt samhälle se ut om vi inte hade individer som var beredda på att ta ett politiskt uppdrag? Vill GD ha en diktatur istället? Att lyfta fram individers brister som skedde för 15 år sedan är att passera en gräns som jag tror är svår att flytta tillbaka. Hur påverkar det här andra personer att ta politiska uppdrag? Ska en person som vill engagera sig i ett politiskt parti och körde för fort för 20 år sedan riskera att bli uthängd på en löpsedel i Gefle Dagblad 2015?

Det här nya arbetssättet från GD nya ledning kommer bara att leda till att färre personer engagerar sig politiskt och det är i sig ett allvarligt hot mot demokratin. Att lyfta fram exakt var politiker bor är också en riktig dumhet. Samma ledande företrädare för tidningen som säger sig vara orolig för hot mot journalister publicerar glatt kartor på var politiker bor. Det har aldrig slagit redaktionen att det faktiskt är så att även ledande politiker regelbundet råkar ut för hot?

Tyvärr så är det här nog bara början på en slisk och snask journalistik som ska sälja klick men vad är det som säger att annonsörerna vill annonsera i en sådan produkt och förknippas med den här sortens journalistik? Arbetarbladet sänkte sitt eget varumärke när man körde s kampanjen 50 skäl, och upplagan rasade för tidningen, och fortsätter att rasa. Ska vi nu få se motsvarande ras och nedkörning av Gefle Dagblad?  Det vore olyckligt eftersom vi behöver lokala tidningar men vem vill vara med och betala för en journalistik där man hänger ut människor som begick en dumhet för 15 år sedan, och för länge sedan har avtjänat sitt straff?  Jag är principiellt emot folkdomstolar men i den uppfattningen skiljer sig tydligen Gefle Dagblads chefredaktör från mig.

Jag har frågat på Twitter hur länge en vänsterpartist som begick en dumhet för 15 år sedan ska vara i karantän, och om GD vill ha ett dubbelbestraffningssystem,  men inte fått något svar ännu från GD men det kanske kommer?










1 kommentar:

Anna Gullberg sa...

Nu stämmer ju inte den här analysen. Den är till och med, som du vet, osann. GD har publicerat namnet. Dags att ändra denna bloggpost, du fick info igår Lars.
Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad