Sidor

tisdag 22 april 2014

Rumäniens ambassadör på DN debatt anser att svenska tiggerilagar försvårar integrationen!

DN debatt skrev Rumänisens ambassadör om hur Rumänien ser på tiggerifrågan. Det är ett allvarligt samhällsproblem att inte alla invånare i främst Rumänien och Bulgarien får en utbildning så att de kan få ett jobb. Det är också det som ambassadören lyfter fram som ett problem, dvs att människor åker till Sverige och tigger istället för att utbilda sig för ett jobb. Ambassadören menar att de svenska tiggerilagarna försvårar integrationen i Rumänien. Förra veckan medverkade jag i en debatt på Arbetarbladet tv och den kan du se här!

Ikväll arrangerade centerpartiet/vuxenskolan en kampanjkväll för Fredrik Federley som kandiderar i en personvalskampanj till EU parlamentet där jag gärna skulle ha medverkat om man hade stämt av datum med mig först, men på grund av resa kunde jag tyvärr inte vara med.

Det är inte en enkel fråga att lösa med rumänska och bulgariska tiggare, för vore det enkelt, så hade frågan redan varit löst. Jag tycker att man ska lyssna väldigt noga på de länder som berörs och respektera deras åsikter, men självfallet ska Sverige och övriga EU ställa mycket hårda och tydliga krav på Rumänien och Bulgarien att de måste ta hand om alla sina medborgare. Det säger också Maria Larsson till Aftonbladet idag när frågan om tiggarnas barns skolgång har kommit upp på agendan. Det är självfallet ett stort ansvar som faller på de föräldrar som lämnar Rumäninen och Bulrgarien för att tigga i Sverige, så att deras barn inte får en rättmätig skolgång. Det betyder ju att även barnen hamnar i en svår situation om de inte lär sig att räkna skriva och sedan kan vidareutbilda sig mot ett jobb.

Den långsiktiga lösningen för att motverka tiggeri och fattigdom är just utbildning och jobb. Genom att vi accepterar att människor sitter och tigger så är varje dag en förlorad dag - för människan som sitter i gatuhörnet istället för att utbilda sig mot ett jobb.

Inga kommentarer: