Sidor

onsdag 27 november 2013

Gävles Mission Impossible tjänst? En kommunal näringslivchef under s v och mp ledning som stannar längre än 1 år?

Jag har tappat räkningen på hur många näringslivschefer Gävle kommun har bytt genom åren men otaliga är de som har börjat och slutat. Nu är det dags igen. Den här gången är det Tove Elvelid, som är känd för att hon åkte till Kina och twittrade, som slutar. Hon kommer att gå vidare till en annan tjänst inom Gävle kommun.

Det verkar som att det är helt omöjligt för någon person - hur bra hon eller han än är - att kunna utföra jobbet som näringslivchef i s mp v styrda Gävle kommun. Problemet är att omgivande samhälle vet att Gävle kommun byter näringslivchef en gång per år eller oftare, och det vet även de kommunala förvaltningarna. Personen får inte en trovärdighet i sin tjänst, eftersom alla vet att han eller hon kommer att sluta snart.

Det är betydelsefullt för vilken organisation som helst men särskilt för en kommun att ha trygghet och kontiunitet på tjänster som är strategiska och viktiga.

Nu blir det återigen en ny person som kommer att komma in på tjänsten, och säga att företagsklimatet är bra fast alla vet att det inte är så. När personen sedan försöker göra förändringar så kommer hen att upptäcka att det inte är möjligt så länge s v och mp styr Gävle. För den som läser GD så kunde man i fredags se att Gävle tappade 25 arbetstillfällen tack vare att mp s och v sa nej till en värdefull utbyggnad av ett hotell. Listan kan göras lång på alla andra arbetstillfällen som Gävle har missat tack vare att s v och mp inte är tillräckligt drivna och företagsamma.

Den näringslivschef som anställs under den nya alliansledningen efter valet 2014 kommer att få helt andra förutsättningar att göra ett arbete som är värdefullt för Gävles utveckling. I Hudiksvall har företagsklimatet förbättrats radikalt under den nya kommunledningen, och den största vinsten med det gör kommuninvånarna. Med arbetslösheten har ökat kraftigt i Gävle de senaste åren så har utvecklingen varit betydligt bättre i Hudiksvall. Tittar man söderut så tillhör alliansstyrda Uppsala de mest välskötta kommunerna i Sverige med låg arbetslöshet, och en timme ifrån ligger s v mp styrda Gävle med högst arbetslöshet. Den lokala politiken gör skillnaden!

I förra valet i Gävle så röstade fler på alliansen än s och v. Gävle är alltså inte rött, även om många påstår det. När s inte längre kan dupera valresultatet genom valkretsindelningar som inte är korrekta så kommer även mandaten i kommunfullmäktige att fördelas korrekt och då blir det också en annan majoritet i kommunfullmäktige. På måndagens fullmäktige blev det 32-32 i omröstningen om en moderat motion, och frågan fick avgöras av den s märkte ordförandens utslagsröst. Så svar är kommunledningen i Gävle.

Inga kommentarer: