Sidor

torsdag 4 juli 2013

DN debatt om arbetet med att ta fram det gemensamma valmanifestet för alliansen. När får vi se v mp och s ta fram motsvarande dokument?

De fem arbetsgrupper som alliansen beslutade tillsätta vid Maramömötet i våras, inleder nu sitt arbete. Fokus ligger på samhällsproblemen och nyfikenhet på lösningar. Tydlighet, arbete och gemenskap står mot osäkerhet, bidrag och splittring, skriver statsråden som ansvarar för arbetsgrupperna.


Att föra Sverige mot full sysselsättning är politikens viktigaste utmaning. I en skör och långsam återhämtning krävs åtgärder för fler jobb för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast. I alliansen utvecklar vi nu vår politik inför valet för att stärka förutsättningarna för fler jobb, förbättra elevernas kunskaper i skolan och stärka tryggheten i hela samhället.

Med snart ett år kvar till valet står en enad allians mot en splittrad opposition.


Jämfört med 2006 har antalet sysselsatta ökat med 200 000 personer och utanförskapet har krympt i motsvarande omfattning. Förbättringarna har dock skett utifrån ett läge med stort utanförskap och där sysselsättningen i privat sektor knappt hade ökat alls sedan 1970-talet. Den svåra ekonomiska krisen har dessutom adderat utmaningar för svensk arbetsmarknad som redan är hårt prövad av den tilltagande internationella konkurrensen. Hur jobben ska bli fler är därför vår viktigaste fråga


När alliansens partiledare möttes i Maramö i våras tillsattes fem arbetsgrupper, som vi fick förtroendet att leda. Nu inleder vi det arbetet och lägger grunden för alliansens tredje valmanifest. För att ta Sverige mot full sysselsättning behöver jobben bli fler och människor med svag ställning på arbetsmarknaden ska få fler vägar till arbete. Skolan behöver bättre rusta eleverna för arbetsmarknadens krav och tryggheten i samhället behöver öka. Fokus på samhällsproblemen och nyfikenhet på lösningar ska dominera vårt arbete i de fem grupperna.


Fler jobb och ansvar för ekonomin. Den globala krisen har gjort det svårt för många att komma in på arbetsmarknaden och försvårat kampen mot utanförskapet. Ny energi i jobbpolitiken är därför nödvändigt. Fortfarande lönar det sig för dåligt för stora grupper att arbeta. Därför är skattelättnader för låg- och medel­inkomsttagare viktigt för att jobben ska bli fler. Sveriges höga skatter på jobb med korta eller medellånga utbildningar riskerar att minska jobbtillväxten. Ungdomar, utrikes födda och funktions­hindrade behöver fler vägar till jobb. Olika former av startjobb är viktigt för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Vi vill i breda uppgörelser med arbetsmarknadens parter utveckla den svenska modellen för att pressa tillbaka utanförskapet.


Kunskapslandet Sverige. Kunskapsresultaten i skolan har sjunkit under en längre tid och vi står inför fortsatta utmaningar. Vi behöver göra mer för att utveckla en kunskapsskola med ökad likvärdighet. Höjd status för läraryrket, med satsningar på lärarnas kompetens och karriärmöjligheter, är viktigt eftersom läraren är avgörande för att höja kunskapsresultaten. Tidigare uppföljningar av elevernas kunskaper och mer undervisningsstöd är andra delar för att öka elevernas kunskaper. Vi vill förbättra kopplingen mellan utbildning och arbete där yrkes- och lärlingsutbildningar är en viktig del. Elever som kommer sent till Sverige och invandrare i vuxen ålder ska möta ett utbildnings­väsende med rätt redskap. En bättre fungerande SFI-undervisning är en viktig pusselbit för att korta tiden till första jobbet. Sverige ska också stärkas som ledande forsknings- och innovationsnation.


Hållbar tillväxt och företagande. Sverige behöver ett starkt näringsliv för att jobben ska bli fler. Goda villkor för entreprenörer tillsammans med höga miljöambitioner ska utmärka Sverige. Vår miljö- och klimatpolitik är ett föredöme och den positionen ska utvecklas. De utmaningar som finns kring att leva och arbeta i hela Sverige behöver mötas med en företagarpolitik så att hela landet kan växa. Det kräver mer av forskning och innovationer, förbättrade villkor för företagande och resurseffektiva energi- och transportsystem. Därför behöver vi begränsa onödigt krångel och höga kostnader för att underlätta för företagen att anställa. Hindren för att etablerade industrier och nystartade företag ska utveckla sin produktion och sin konkurrenskraft i hållbar riktning behöver röjas undan.


Ett Sverige som håller samman. Sverige ska vara ett land som håller ihop, med ett starkt skyddsnät där alla har rätt till trygg omsorg och en hälso- och sjukvård av hög kvalitet. En väl funge­rande välfärd bidrar dessutom till fler jobb och fler som kan jobba. Vi har ökat tillgängligheten, kvaliteten och mångfalden i välfärden, men det finns mycket kvar att göra. Fortfarande behöver vården bli mer tillgänglig och patienter och omsorgstagare bli mer delaktiga. En mångfald av seriösa utförare inom ramen för god ordning och reda i välfärden bidrar till högre kvalitet och ger valfrihet. Även åtgärder för att stötta det civila samhällets engagemang samt ett tydligt fokus på barns hälsa och livsvillkor är prioriterat.


En tryggare vardag för alla. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Man ska kunna röra sig fritt utan att känna sig orolig för våld och annan brottslighet. Antalet poliser har blivit fler och straffen har skärpts. Resurserna till rättsväsendet har ökat och kampen mot den grova brottsligheten trappats upp. Men många utmaningar återstår. Straffen behöver bättre återspegla brottets allvar. Att förstärka det förebyggande arbetet, säkerställa tidiga och tydliga insatser mot ungdomsbrottslighet, bekämpa den grova brottsligheten och att se över hur andelen uppklarade mängdbrott kan öka är prioriterat.


De fem arbetsgruppernas arbete ska lägga grund för ett framtidsinriktat och ansvarsfullt valmanifest med en gemensam politik för fler jobb, mer kunskap och ökad trygghet. I valet 2014 står Sverige inför ett vägval. Alliansens tydlighet, arbetslinje och gemenskap kommer att stå mot osäkerhet, bidragshöjningar och splittring. Vi i alliansen håller ihop hela Sverige.


Anders Borg (M), finansminister

Maria Arnholm (FP), jämställdhets- och ­biträdande utbildningsminister

Lena Ek (C), miljöminister

Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister

Beatrice Ask (M), justitieminister


Läs artikeln i sin helhet:


Inga kommentarer: