Sidor

onsdag 29 maj 2013

Lena Melin Aftonbladet dömer ut LO utspel i krönika!

Lena Melin Aftonbladet skriver om LO utspel där man skuldbelägger utrikesfödda som kommer till Sverige och jobbar.


Lena skriver;

LO leker med elden.Officiellt månar de om jobben till dem som redan bor här.Men i själva verket spelar de främlingsfientliga krafter i händerna.I en rapport som presenterades i morse och som skickas till regeringen kräver LO och dess 14 medlemsförbund att reglerna för arbetskraftsinvandring skärps kraftigt. De vill strypa möjligheterna att ta jobb i Sverige för personer som inte bor i ett EU-land.Förklaringen, som LO ger, är att de månar om jobben för dem som redan bor här i landet. Två av tre arbetstillstånd till icke EU-medborgare gäller städare, byggjobbare och restauranganställda. Där är det redan tuff konkurrens om jobben.En annan orsak till att de vill förändra lagen är att vissa arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrare. De får inte utlovad lön, anställningen är inte lika lång som utlovats, den anställde får själv betala sina arbetsgivaravgifter.

Avarter, fusk och ren olaglighet ska givetvis beivras. Men de problem som LO beskriver är väl kända och Migrationsverket har vid två tillfällen skärpt tillämpningen av lagen om arbetskraftsinvandring som började gälla 15 december 2008.

Hon avslutar;

Till sist, hur stort är problemet? Sedan lagen ändrades har knappt 60 000 tillstånd beviljats. Nu gällande tillstånd är drygt 20 000.

Den största gruppen är bärplockare, den näst största dataspecialister. Därefter kommer storhushålls- och restaurangpersonal, köks- och restaurangbiträden och civilingenjörer.

De ska självfallet inte heller fara illa, det ska ingen göra. Men på listan över Sveriges största problem är jag inte säker på att arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES (Schweiz, Norge, Island) kvalar in.

Inga kommentarer: