Sidor

torsdag 18 april 2013

Vi svarar mp om e- val på SVD brännpunkt

Mats Gerdau Ann-Britt Åsebol och jag svarar mp i Svenska Dagbladet om e-val.

Även SVD ledarsida (i en osignerad ledare!) verkar inte ha läst betänkandet som är skrivet utan man skriver att det vore olämpligt att införa e-val. Jag kommer inte ihåg hur det var på den tiden men var SVD ledarsida för internet, paraboler och kabeltv eller var man skeptiskt till det också? Har SVD ledarsida även varit skeptisk till de s.k smartphones?

För den som är seriöst intresserad av att sätta sig in i frågan om e-val rekommenderas att läsa det betänkande som vi i vallagskommitten har skrivit. Där vänder vi på alla stenar och säger att för att vi ska kunna införa e-val i Sverige så måste det vara säkert.

Vi skriver;

Enligt kommitténs bedömning finns det ett värde i sig att göra det enklare för väljarna att utöva sina demokratiska rättigheter. Ett sätt att uppnå det målet är att - under förutsättning att de höga säkerhetskrav som måste ställas på valförfarandet kan uppfyllas - tillåta e-röstning via internet från andra platser än vallokaler och röstningslokaler, det vill säga från vilken plats som helst. Det kan också ge väljare med funktionsnedsättningar möjlighet att delta i val på jämlika villkor och underlätta för de som förtidsröstar utanför den egna kommunen och utlandsboende att delta i val. Vidare blir sammanräkningen av rösterna säkrare och valresultatet kan redovisas snabbare. På sikt bör också kostnaderna för val kunna reduceras.
 
En utredning bör så snart som möjligt tillsättas med uppdrag att närmare överväga förutsättningarna för att införa ett e-röstningssystem som ett komplement till det nuvarande valsystemet och, om man bedömer att krav på säkerhet med mera kan uppfyllas, redovisa de rättsliga, tekniska och administrativa förutsättningar som ska gälla för en försöksverksamhet. Inriktningen bör vara att försök med e-röstning ska genomföras vid de allmänna valen 2018. Försöket bör avse samtliga tre val och genomföras i ett representativt urval av kommuner.

I Sverige har sedan länge en bred politisk enighet eftersträvats i frågor som är av central betydelse för demokratin. Samtliga riksdagspartier bör därför ges representation i utredningen.
I betänkandet föreslås vidare, mot bakgrund av erfarenheterna från de allmänna valen 2010 och omvalen 2011, kompletterande bestämmelser och andra åtgärder för att säkerställa att tillförlitligheten och effektiviteten i valprocessen vid förtidsröstning upprätthålls. Förslagen rör bland annat röstningslokalernas belägenhet, utformning och bemanning utbildning av röstmottagare och röstning genom ambulerande röstmottagare.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014 för att kunna tillämpas i valen det året.

Inga kommentarer: