Sidor

onsdag 3 april 2013

SVT använder samma retorik som s och v

SVT har nu startat en granskning av de kompletterande aktörer som Arbetsförmedlingen använder. Det är rätt och riktigt att media självklart ska granska all verksamhet men det finns anledning att ställa frågor om hur och med vilken retorik som SVT använder sina statliga miljarder.

Här utgår man i sin problemformulering att allt är fel istället för att försöka hitta en balanserad rapportering. Det finns två grupper som jag möter som inte är nöjd med statliga Arbetsförmedlingen. Det är arbetssökande och företag som söker arbetskraft. Det har också varit så under många år. Gävleborg är det län som har toppat arbetslösheten i Sverige sedan lång tid tillbaka men i undersökningar över företag som har brist på arbetskraft (exvis Svenskt Näringsliv rekryteringsenkät) så signalerar företagen att det är svårast att hitta medarbetare i Gävleborg. Uppenbarligen fungerar inte matchningen i Gävleborg. Då är det viktigt att hitta nya lösningar och kompletterande aktörer är en modell.

Det är också viktigt att den som har varit långtidsarbetslös får ha kvar en fot på arbetsmarknaden. Det man vet är att den som var borta från arbetsmarknaden länhr  risketsfr att bli förtidspensionär, och blev det ofta.

Jan Edling skrev en rapport  (alla behövs) om det när han var på LO där han bl a jämförde Bollnäs och Söderhamn. Två orter i samma län med 5 mil emellan där man löste Emerssons nedläggning med hjälp av förtidspensioneringar. Det var och är ett grymt system och det är också det som alliansen har försökt lösa genom att de människor som berörs istället får en plats att gå till varje dag, med en gemenskap.

Så nu när SVT går ut i en samordnad attack med samma politiska retorik och agenda som v och s använder i samhällsdebatten så är det ovanstående man ska ha i tanke. Vill vi ha en arbetsmarknad där sjukförsäkringen används som arbetsmarknadspolitiskt verktyg eller vill vi ha ett system där försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har ett tydligt uppdrag; Hjälp människor tillbaka till jobb eller in på arbetsmarknaden.

Politiskt är det vårt ansvar att se till att vi har rimliga kostnader för arbetsgivare och att vi motiverar och ger unga människor möjligheter att läsa upp sina betyg.

Vi har ocskå halverat arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år för att hjälpa till att sänka kostnaderna och vi har halverat restaurangmomsen eftersom det är en bransch där många unga arbetar.




1 kommentar:

Anonym sa...

du menar svenska folkets licenspengar va? nu ska fi inte använda oss av ohederlig retorik i et inlägg om ohederlig retorik.