Sidor

söndag 24 februari 2013

Hela Sveriges blickar riktas återigen mot alliansen den här veckan.

Varje vecka träffas alliansens partiledare i Stockholm på regeringssammanträde. Däremellan sker det kontakter på alla nivåer inom alliansen. I det utskott där jag är verksam, Skatteutskottet, har vi gemensamt möte varje vecka där vi diskuterar kommande frågor och dagsaktuella frågor. Vi har också regelbundet gemensamma överläggningar med såväl finansminister och statssekreterare och andra företrädare för finansdepartementet. Det är så vardagen ser ut för alliansens företrädare som styr Sverige tryggt och säkert mot framtiden. Att det sker ett möte i Maramö är därför tämligen odramatiskt och det vore ju fullständigt osannolikt att det skulle komma upp någon fråga eller ämne som inte tidigare har kunnat avhandlas tidigare.

Däremot så läggs nu grunden för alliansens tredje valseger när partiledarna samlas för att lägga första bitarna i bygget av valseger 2014.  Halva nöjet med mötet måste vara när alla 08 baserade journalister ska ta sig till Maramö och upptäcka att där finns varken snabb internetuppkoppling eller tunnelbana. Ett normalläge för de allra flesta i Sverige där 8 av 10 bor utanför Stockholm. Det är också därför som de allra flesta i Sverige som inte bor på söder i Stockholm inte är miljöpartister till skillnad från Sveriges journalistkår. Enligt en artikel i ATL så är det var tredje svensk som bor på landsbygden.

Själv befinner jag mig på resa den här veckan och följer det som händer i Maramö via medierna. Jag har förmånen att kunna läsa DN SVD Sydsvenskan Expressen och Aftonbladet via deras e-tidningar. (Dock inte AB och GD trots att jag är helårsprenumerant pga att de har tagit bort e-tidningen från helårskunder)

Idag i Expressen så skriver man om en kampanj som Svenskt Näringsliv gör tillsammans med 3 socialdemokratiska riksdagsledamöter kommande vecka som ska ut och kampanja mot regeringen och Marita Ulvskog gällande svaveldirektivet. Vad säger s i Gävle och Gävleborg om att tre s riksdagsledamöter kampanjar med Svenskt Näringsliv? Ni brukar ju anklaga Svenskt Näringsliv för att vara en borgerlig kampanjorganisation men nu har det alltså enligt er retorik blivit en socialdemokratisk? I själva verket gör väl Svenskt Näringsliv det man kan förvänta sig av en organsiation som arbetar med sakfrågor. Lyfter fram en allvarlig fråga som inte har fått en bra lösning. Att straffbeskatta det svenska näringslivet på kostnader mellan 15-30 miljarder och försämra konkurrenskraften är inte till gagn för investeringar och arbetstillfällen i Sverige. Ska man införa ett svaveldirektiv så skulle det ha skett samtidigt och gälla alla företag i världen, inte bara hota jobb och tillväxt i Sverige och Finland. Tyska företag måste skratta så man kiknar över att vi i Sverige gick med på att ta ett beslut som försämrar konkurrenskraften så kraftigt för våra egna företag.

Vilka är då förlorarna på kommande veckas händelser i Maramö? Ja, det är självklart socialdemokraterna som än en gång hamnar utanför det politiska centrat. Vem bryr sig om s ökenvandring förutom journalister i statliga medier som drömmer om den tid som fanns utan fria medier i form av fri radio fri tv och fritt internet.

S är isolerade politiskt i form av en allians som inte finns eller finns den mellan v s och mp? Vad tycker de tre oppositionspartierna om framtidens energipolitik? Skattenivåer? Försvarspolitiken? Bensinskatter? Valfrihet i skolan och äldreomsorgen? Osv osv. Ett parti som s som ligger på mellan 25-30 % i opinonen kan inte bilda regering själva. Det krävs att s tar fram ett någorlunda trovärdigt regeringsalternativ och då måste man skapa en gemensam politik med mp och v.

Blir det s skattchock på 32 miljarder eller mp 45 miljarder eller v 90 miljarder om olyckan skulle vara framme och de rödgröna vinna valet? Så länge den frågan inte besvaras är s ute på en lång ökenvandring..
Inga kommentarer: