Sidor

fredag 21 december 2012

Det är mycket obehagligt om DN uppgifter stämmer om att den statliga radion SR i Sverige har åsiktsregistrerat människor!

DN avslöjar idag att den statliga radion SR har åsiktsregistrerat människor som har ringt in till P1.

DN skriver;

Men vad lyssnarna inte känt till är att de senaste sju åren har de som ringt in till telefonslussen också registrerats i en databas. Fram till nyligen bokfördes bara telefonnummer, namn och vilka ämnen personen vill debattera, men Dagens Nyheter kan nu avslöja att sedan i höstas finns helt nya direktiv från programledningen.Enligt ett internt dokument som DN tagit del av ska även åsikter registreras. Politisk hemvist, religions­tillhörighet, ålder och sjukdomar är exempel på uppgifter som sparas. De som ringer får inte reda på att de registreras.Uppgifterna finns tillgängliga i ”telefondatabasen” som ska användas som ett verktyg för ”Ring P 1”:s redaktion.

--

Det är självklart mycket olämpligt om det skulle vara sant. I Sverige har vi en statligt finansierad radio och tv vilket är ett effektivt verktyg för politikerna att kunna kontrollera vilken inriktning som de två statliga medierna ska ha genom att man har utnämningsmakten. När Tomas Bodström var justitieminister så hade hans syster en högt uppsatt post i SR. På vilket sätt påverkade det hur man granskade Bodström?

Att man dessutom nu genomför en åsiktsregistrering är att gå långt över vad som är lämpligt. Vad blir nästa steg? Att man börjar genomföra nyheter utifrån registreringen? Att man använder registret på annat sätt? Är syftet att man inför valet 2014 ska släppa fram de lyssnare som har "rätt" åsikter?

Som sagt var, DN nyhet kräver en förklaring från ledande företrädare för det statliga mediabolaget.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det något att uppröras över? En sån där lista har varenda lokaltidnings insändarredaktion. Man vill helt enkelt inte att samma rättsahverister ska kräka ner insändarsidan varje dag i ett halvdussin olika ämnen. Dessutom vill man ha koll på att den som ringer/skriver är den de utger sig för att vara. I en direktsändning är det säkert ännu viktigare.