Sidor

onsdag 21 november 2012

Tänker s och facket svika Arbetarbladet för 100 miljoner kronor?

Jag tillhör dem som tycker att vi ska ha ett stort utbud av media och en mångfald av nyhetsredaktioner. Det är bl a därför jag vill ta bort straffskatten på privat lokalradio så att vi på riktigt skulle kunna ha nyhetsredaktioner även i radio som komplement till statliga Radio Gävleborg.

Det är bra att TV 4 har lokala nyheter som komplement till SVT Gävle-Dala osv och vi har i Gävle varit borskämda med att ha två konkurrerande tidningar Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Stimulansen mellan de två redaktionerna har tjänat Gävleborna väl eftersom tidningarna har konkurrerat om att vara först med nyheter och att ha olika nyheter.

Nu skriver Arbetarbladet idag att s tänker sälja sin andel av Arbetarbladet till Mittmedia för 100 miljoner. Samma s brukar kritisera Bonnier och andra mediakoncerner för att ha monopol på nyhetsförmedlingen i Sverige men nu tänker s alltså bidra till ökad mediakoncentration till ett pris av 100 miljoner. Det som verkar allvarligt är att inte s i avtal har säkerställt Arbetarbladets utgivning längre än till 2018.... Det är bara 6 år borta och med stor sannolikhet blir detta början till Arbetarbladets nedläggning.

Jag tror inte för ett ögonblick att det spelar någon roll på redaktionell plats i GD att Mittmedia blir ensam ägare och att GD enbart blir kvar efter 2018 men det blir en tidning mindre och en redaktion mindre som kan vrida och vända på nyheter ur olika perspektiv. Det är allvarligt och skadligt för samhällsutvecklingen i Gästrikland.

I Uppsala finns UNT som har i princip monopol på nyhetsförmedlingen när det gäller tidningar i Uppsala och det får konsekvenser för nyhetsförmedlingen. En nyhetschef som gör samma eller liknande värderingar av nyheter kommer att styra nyhetsutbudet kraftigt. När det finns två nyhetschefer på två olika morgontidningar så är det i varje fall dubbelt så stor chans att man gör en annan nyhetsbedömning.

Det fanns alltså ett pris för socialdemokraterna i Gävle och fackföreningsrörelsen på det fria ordet och det var 100 miljoner. Undrar vad de tänker som startade Arbetarbladet en gång i världen? Sture Sandberg blir det namn som tecknade avtalet som sänkte anrika Arbetarbladet.

Jag hoppas självklart att jag har fel och att blivande chefer för Mittmediakoncernen tänker behålla Arbetarbladet även efter 2018 men det är mycket som talar för att jag får rätt. Annonsintäkterna kommer att fortsätta omfördelas mellan olika medier, distributionen blir inte billigare, kvalite i journalistiken kostar pengar, och vi som mediakonsumenter uppfattar information som gratis osv osv.

1 kommentar:

Anders Norén sa...

Men kom igen. Det var rätt många år sedan som AB och GD konkurrerade och det är bara ledarsidan, kultursidan och lite lokala nyheter från periferin som skiljer tidningarna åt. Sporten, annonserna, TT-nyheterna och extramaterialet är gemensamt. Större reportage har tidningarna gjort tillsammans sedan GD köpte AB och sedan bildredaktionerna gick ihop så är samarbetet mellan redaktionerna ännu tydligare.

I praktiken är AB och GD samma tidning men med olika omslag. Att försöka upprätthålla en illusion av två självständiga tidningar med olika innehåll måste innebära att en massa dubbelarbete utförs som i annat fall hade kunnat ägnas åt materialet. Det förvånar mig att en moderat, av alla, ska försvara den ordningen.