Sidor

söndag 28 oktober 2012

Urban Bäckström Svenskt Näringsliv VD sågar socialdemokraternas förslag om synen på vinst. I Gävle skulle raskt Engelska skolan mfl försvinna.

Urban Bäckström VD för Svenskt Näringsliv visar en befogad oro för socialdemkraternas utspel i fredags om vinster i välfärden debatten.

I Gävle går det över 3000 elever i fristående skolor men 80 % av ungdomarna går fortfarande i den kommunala skolan som socialdemokraterna vänsterpartiet och miljöpartiet är ansvariga för.

För den som följer debatten i GD mellan friskolornas riksförbund och socialisten Elin Lundgren - som Kennet Lutti nyligen tog bladet från munnen om i en gratistidningen - så kan man se vad ett s beslut om lokala politiker själva skulle få besluta om fristående alternativ eller inte. I den här frågan lägger sig arbetarkommunens ordförande långt till vänster om Lars Ohly och Jonas Sjöstedt.

Lundgren påstår att fristående skolor tar resurser från kommunala men det är inte sant. Det är samma elevpeng för varje barn, så Elin Lundgrens påstående faller platt till marken redan där. Sedan undrar jag - och kommer att ställa den frågan på kommunfullmäktige imorgon - varför s inte lever som de lär. Hur kommer det sig att man tillåter de kommunala bolagen att gå med vinst - om man vill förbjuda vinster? Varför tar Gavlegårdarna och Gävle Energi ut för mycket pengar av Gävleborna så att en vinst uppstår? Hur ska s förklara det?

Varför är man inte upprörda över att ett antal andra företag som säljer till Gävle kommun gör vinster? Eller är det så enkelt som många redan konstaterar. Manliga branscher och företag får gör vinster medan i kvinnliga branscher så ska det inte drivas företag. Det var vad s kvinnornas ordförande sa i TV 4 nyheterna häromveckan och tyvärr tillhör s ledningen i Gävle den extrema vänsterfalangen i svensk politik. Så går det som det går för Gävle också. Högst arbetslöshet i Sverige medan allianstyrda Uppsala - en timme härifrån - har lägst. I en nyligen gjord undersökning av Uppsala moderaterna så sa 88 % av invånarna att Uppsala var på rätt väg. I Gävle är det rekordhög arbetslöshet - företag efter företag lämnar kommunen - så frågan är vad Gävleborna där en majoritet av de som röstade i valet 2010 röstade för en annan majoritet. Tyvärr har s manipulerat valsystemet med kommunala valkretsar så partiet har för många mandat i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: