Sidor

tisdag 25 september 2012

Rosornas krig inom s skickar konstiga signaler..

Ett av Gävles största problem är inte att vi har för många företag och arbetsgivare utan för få. Länet och Gävle toppar statistiken över högst arbetslöshet i Sverige och företag efter företag flyttar från kommunen och tyvärr etablerar det sig inte företag i motsvarande omfattning.

På motsvarande sätt kommer verksamheterna ut mycket dåligt i nationella rankinglistor när man mäter kvaliten i sjukvården och den kommunala skolan. Enligt Skolinspektionen och SKL finns det mycket stora förbättringspotentialer i den offentligt drivna verksamheten. Det är också en bakgrund till att över 3000 elever valt att byta skola till fristående skolor där både elever och lärare upplever en bättre skola.

Den politiska ambitionen borde då ligga på hur man ska förbättra den kommunala verksamheten där ca 80 % av eleverna går i Gävle. Hur kan vi höja lägsta nivån och hur kan vi få våra medarbetare att trivas bättre? Hur kan vi få sjukvården att bli bättre på Gävle sjukhus så att läkarna vill flytta hit istället för att flytta härifrån? Hur undviker vi hur döende patienter i Gävle får ligga i sin egen avföring på sjukhuset? Det är frågor som vi som politiker måste arbeta med - att höja kvaliten i den egna verksamheten.

Den debatten orkar inte s ta utan man vill nu skjuta in sig på vinster i välfärdsföretag. Nu är det bara ett litet problem för s. Alla företag som säljer tjänster till den offentliga sektorn gör vinst. Ska företagen som plogar snö åt Gävle kommun få göra vinst eller inte? Ska läkemedelsföretagen som säljer läkemedel få göra vinst eller menar Elin Lundgren och s att Gävle kommun ska börja tillverka mediciner?

GD och AB skriver om s vinstförbud och jag uttalar mig i båda artiklarna om det absurda i det förslaget från s i Gävle. Fackförbundet kommunal har en helt annan uppfattning i den här frågan och det är naturligt att just kommunal har det eftersom det är deras medlemmar som får sin valfrihet inskränkt när vinstförbud införs.

S i Göteborg har en annan syn på frågan om att förbjuda vinst.

Inga kommentarer: