Sidor

tisdag 1 maj 2012

Kent Persson skriver om s politik som slår hårt mot Malmö och övriga Sverige

Idag skriver Kent Persson och Anja Sonesson om s politik i Malmö men det skulle lika gärna kunna gälla Gävle, med den skillnaden att här har s alltid styrt.

 
När Socialdemokraternas nya ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson idag på 1 maj besöker Malmö kommer hon till en på flera sätt delad stad.


För många människor som bor här är Malmö en möjligheternas stad. En plats där exempelvis innovativa unga företag inom de kreativa näringarna är på snabb frammarsch. Dagligen skapas nya möjligheter i takt med att Öresundsregionen utvecklas och Malmö fortsätter omvandlingen från varvsstad till ett modernt tjänste- och kunskapssamhälle. Kulturlivet är brett och spännande.


Samtidigt kan vi inte blunda för Malmös omfattande utmaningar och problem. Segregation och utanförskap präglar vardagen för alltför många människor. Svårast drabbas unga tjejer och killar med en känsla av hopplöshet och förlorad framtidstro. Därtill har kriminalitet och våld blivit synonymt med staden i mångas ögon.


Denna negativa utveckling har Magdalena Anderssons partivänner varken tagit på tillräckligt stort allvar eller agerat för att vända. De traditionella parollerna om solidaritet och gemenskap ekar nog tomt i många Malmöbors öron idag.


Socialdemokraterna har oavbrutet styrt Malmö i snart 18 år. Med undantag för två mandatperioder har staden dessutom styrts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträttens införande 1919. Sedan 1994 är Ilmar Reepalu kommunstyrelsens ordförande. Malmö kan därför med fog ses som ett socialdemokratiskt skyltfönster.


Skyltfönstret Malmö har emellertid utsatts för både stenskott och krossade rutor. Resultatet av det socialdemokratiska styret är tydligt. Förra året placerade Lärarförbundet Malmö på plats 226 av 290 i rankningen Sveriges bästa skola. Samma år levererade Skolinspektionen svidande kritik då elevernas kunskapsresultat i vissa av stadens skolor är alarmerande låga. Var tredje elev i Malmö klarar inte gymnasiebehörighet. Malmös skolkommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) erkänner det totala misslyckandet när hon beskriver skolresultatet och alla elever som inte klarar skolan med citatet "tänk er ett klassfoto, och räkna: ett, två, kryss. Ett, två, kryss".


När Olof Palme förstamajtalade i Malmö 1980 sade han "Vi måste bättre stödja de barn som redan i förskoleåldern hotas av utslagning. Vi måste undan för undan förbättra skolan så att den blir tryggare, så att den lär mer, så att den bättre befrämjar varje barns personliga utveckling." Orden är över 30 år gamla men mer aktuella än någonsin i Malmö.


Därför är vårt budskap till Socialdemokraterna tydligt. Vi är beredda att ta ansvar och gå från tomma ord till handling för att vända de negativa delarna av Malmös utveckling.


Malmö måste göra mycket mer för att möta missmatchningen på den lokala arbetsmarknaden. Både förskola och skola måste ses som möjligheter att tidigt i livet jämna ut livschanser. De språkkunskaper och kontaktnät i andra länder, som många i staden har, måste tas tillvara på ett betydligt mycket bättre sätt än idag.


Malmös ungdomar ska redan första dagen i skolan få veta att deras kunskaper är en tillgång och innebär möjligheter för framtiden. Dessutom krävs omfattande förebyggande insatser för att förhindra att utanförskap går i arv. En förskola med hög kvalitet och stärkt pedagogiskt innehåll är en viktig del i detta. Nya Moderaterna vågar se problemen och försöka göra något åt dem. Malmö förtjänar en nystart och sällan har de politiska alternativen varit tydligare.

När Magdalena Andersson idag besöker Malmö gör hon det med en politik som bland annat vill fördubbla kostnaderna för att anställa unga. Förslagen i Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion om 16 miljarder kronor i höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms slår hårt mot Malmö. Såväl unga som utrikesfödda får med Socialdemokraternas politik kraftigt höjda trösklar in på arbetsmarknaden. Det är inte att ta ansvar


Idag samlas partier, fackföreningar och arbetarorganisationer världen över för att demonstrera mot orättvisor och utanförskap. Nya Moderaterna är det parti som tar deras missnöje på allvar, lyssnar in kritik och försöker lösa de problem människor upplever i sin vardag.


Kent Persson, partisekreterare (M)

Anja Sonesson, vice ordförande i kommunstyrelsen Malmö (M)


Inga kommentarer: