Sidor

onsdag 15 februari 2012

Samma nationella politik men mycket stora skillnader i nivåer på arbetslöshet mellan länen..

GD har en utmärkt kampanj på redaktionell plats där man lyfter fram ungdomsarbetslösheten i Gästrikland och i länet. Även Arbetarbladet skriver om samma ämne idag. Det vi måste komma ihåg är att vi har samma nationella politik i hela Sverige men det skiljer sig väldigt mycket åt mellan länen i arbetslöshet och mellan städer.

Hur kommer det sig att i alliansstyrda Uppsala så har arbetslösheten sjunkit med närmare 4 % det senaste året medan det i Gävle har ökat med 5 % enligt Arbetsförmedlingens statistik? Samma regering och samma politik ger alltså helt olika resultat mellan två kommuner som ligger 10 mil i från varandra? I allianstyrda Hudiksvall har arbetslösheten ökat med 0.2 % på ett år enligt samma statistik men i Gävle + 5 % alltså.

Det handlar alltså om den lokala näringslivspolitiken och det lokala arbete som måste till. Med en passiv kommunledning i Gävle som går och drömmer om det stora företaget som ska komma till kommunen och etablera sig, så blir det inte tillräcklig fokusering på de små och medelstora företagens växtkraft. En bra aktivitet som jag har varit med och drivit i många är Framför - framgångsrika företag i Gästrikland - vars syfte är just att lyfta fram de små och medelstora företagen,  för att visa på dessa företags betydelse.

Jag har skrivit en krönika till Företagsbladet som går ut till alla företag i Gästrikland den här veckan där jag konstaterar att det moderata kommunalrådet Jonas Holm personligen har gjort över 100 företagsbesök det senaste året, och arrangerat mängder av möten med näringslivet för att diskutera Hudiksvalls utveckling. Det är alltså inte en slump att företagsklimatet går åt rätt håll i Hudiksvall och att inte arbetslösheten skenar iväg även i Hudiksvall.

Jag hoppas att media försöker tränga sig in lite djupare i varför det är så stora skillnader mellan kommunerna och inte i första hand lyfter fram de kommunala tjänstemän som kommer att säga s-floskler som "kunskapslyft" och annat som är s-politik men som inte fungerar i praktiken. Det som kommer att pressa tillbaka arbetslösheten i Gästrikland är den lokala näringslivspolitiken och det lokala företagsklimatet. Det finns massor att göra på det området.

Ett exempel: Jag åt en korv med bröd på SOS kiosken i måndags på väg mellan studiebesöket på Ambulansen och räddningstjänsten och då passade jag på att fråga Stefan Carlsson varför cykelstället stod kvar och inte var flyttat till en bättre plats. Den flytten skulle ge Stefan några p-platser till, och enligt honom själv, skulle han då kunna anställa en person till. Stefan suckade och sa att det händer inte något med den frågan. En kommunledning som inte ens kan ta ett beslut om att flytta ett cykelställ för att minska arbetslösheten - hur ska man kunna styra en kommun?

Socialdemokraternas ledarsida på Arbetarbladet skyller självklart den höga arbetslösheten i Gävle på alliansregeringen och väljer att blunda för den egna misslyckade s politiken i regionen.

Inga kommentarer: