GD skriver om den begäran om en näringspolitisk debatt som vi Moderater begärt i Gävle kommunfullmäktige. Bakgrunden är självklart den omfattande företagsnedläggning som sker i kommunen och där det är uppenbart att det finns stora brister i kommunens sätt att arbeta med dessa frågor.
Här är Michaels hela begäran:
Till presidiet i Gävle kommunfullmäktige
Moderata Samlingspartiets kommunfullmäktigegrupp hemställer om att presidiet i samband med kommunfullmäktigesammanträdet den 2 maj 2011 anordnar en debatt om de kommunala insatserna och åtgärderna i anledning av arbetsmarknadssituationen i Gävle kommun.
Arbetslösheten i Sverige sjunker och allt fler får ett arbete. Under lång tid har arbetslösheten i Gävle kommun varit betydligt mycket högre än i riket i genomsnitt. Vid en jämförelse med landets residensstäder kan konstateras att arbetslösheten i Gävle kommun är mycket hög.På kort tid har tre företag och institutioner aviserat att de lämnar Gävle och ett stort antal befintliga och tilltänkta arbetstillfällen försvinner. I anledning av den uppkomna situationen anser den moderata fullmäktigegruppen att kommunfullmäktige bör ges möjlighet att debattera frågor som rör kommunens åtgärder på det arbetsmarknadspolisika och näringspolitiska området.
Då frågeställningen är vid och omfattar en rad av kommunens styrelser, nämnder och förvaltningar har vi funnit att de gängse medlen för att väcka ärenden i kommunfullmäktige, frågor, interpellationer och motioner, inte är en framkomlig väg. Inte minst mot bakgrund av att kommunfullmäktige sammanträder först den 2 maj skulle eventuella interpellationer i ämnet inte komma att debatteras förrän den 30 maj eller den 20 juni. Därför önskar vi att presidiet anordnar en särskild debatt i ämnet.
Debatten skulle lämpligen kunna innefatta följande punkter:
Näringslivsfrågor
Gävle kommuns beredskap för att hantera större varsel, innefattande frågor om bland annat kommunens samverkan med arbetsgivare som lägger varsel och vilken beredskap som finns i övrigt i den kommunala organisationen.
Kommunens arbete för att stödja nyetableringar i kommunen – hur fungerar t ex kommunens engagemang i Teknikparken? Finns det anledning att se över Gävle kommuns näringslivsfunktioner?
Under en följd av år har Gävle kommun kommit långt ner i de rankningar som görs av näringslivsklimatet i Sverige. På vilket sätt ska näringslivsfrågorna kunna genomsyra de kommunala förvaltningarnas dagliga arbete? På vilket sätt bemöts de som önskar etablera verksamheter i Gävle?
Utbildningsfrågor
I Gävle finns gymnasie- och högskoleutbildning. Vi ligger inom dagspendlingsavstånd från Sveriges största universitet, Uppsala. Trots detta är utbildningsnivån i Gävle relativt sett låg. Vilka åtgärder kan vi som kommun vidta för att stimulera invånarna att utbilda sig?
Kommunikationsfrågor
Från Gävle borde det finnas goda möjligheter att pendla till arbeten i bl a Uppsala/Stockholmsområdet. Vilka åtgärder vidtar och ska Gävle kommun vidta för att förbättra möjligheterna till arbetspendling, såväl inom som utom kommunen?
Gävle den 4 april 2011
För Moderata Samlingspartiets kommunfullmäktigegrupp
Micael Dahlberg
Gruppledare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar