Sidor

lördag 29 januari 2011

Vi behöver fler som Kamprad i Sverige - inte färre! Bra debattartikel i SVD idag.

SVD Brännpunkt skriver  professor Hans Sjögren att kritiken mot Ingvar Kamprad bör istället vändas mot den svenska modellen där de framgångsrika tvingats till exil. Istället behöver Sverige bygga upp en blomstrande donationskultur, med USA som förebild.

Hans Sjögren skriver:


Kritiken över Ingvar Kamprad och hans imperiebygge vittnar om okunnighet och upprepar ett gammalt förakt för entreprenörer. Kritiken bör istället vändas mot den svenska modell som tvingat framgångsrika familjeföretagare att gå i exil för att säkra arvet. Familjeföretagares uppfattning är att de främst inte ärver utan lånar företaget av sina barn! Även familjen Rausing insåg tidigt att familjeföretaget kring Tetra Pak skulle missgynnas om bolaget låg kvar i Sverige. Fallet med Kamprad och Rausing pekar på att Sverige måste anpassa sina spelregler till att nya familjedynastier växer fram i Sverige kring banbrytande innovationer sprungna ur avancerad forskning och utveckling. Motkravet är att göra donationer avdragsgilla och på det sättet påverka de privata kapitalisterna att ge tillbaka något av vad de tjänat tack vare sitt fosterland.

--

Jag har samma uppfattning som Hans. Det är viktigt att vi har så goda villkor i Sverige så att inte de mest framgångsrika företagarna måste lämna Sverige för att säkra sin företag till kommande generationer.

4 kommentarer:

PEJ sa...

Det var en gång en väldigt klok folkpartist som pedagogiskt förklarade varför skattetrycket i Sverige borde ligga runt 50% - Bengt Vesterberg hete han.
De första 20 levnadsåren TAR man ut pengar från skattesystemet - de nästa 40 levnadsåren TILLFÖR man pengar till systemet - och de sista 20 levnadsåren TAR man återigen ut pengar från systemet. Därmed TAR man ut under 50% av sin levnadstid och TILLFÖR under de andra 50%....... utroligt svårt att förstå för en Moderat - tydligen.
Kamprad (och hans barn) har gjort MÅNGA uttag från systemet - och nu gör de allt de kan för att slippa göra INSÄTTNINGAR...... är det så det ska vara, Lars ??? Ska ingen göra insättningar??? Om nu ingen gör insättningar hur ska vi då ha barnomsorg, skolor, universitet, sjukhus, bibliotek, simhallar, fotbollsarenor, äldrevård osv osv??? Vem ska betala för det??? Men jag förstår du vill ju att ska betalas privat - så bara 10% av befolkningen har tillgång till allt detta.
Bedrövligt - patetiskt. Kolla på USA - 1% av befolkningen ÄGER 90% av landets tillgångar - är det så du vill ha det i Sverige???????

Anonym sa...

Behöver vi fler som ljuger och bedrar? Gett bort firman till en stiftelse, pyttsan.
Möjligen vill De Nya Moderaterna ha det men inte jag.

Skatt är stöld sa...

Mattegeniet PEJ är visst i farten igen. Har du funderat på hur mycket Kamprad betyder för sverige? Allt som säljs på IKEA drar in enorma summor moms och skatt till staten. Dessutom är flera tusen anställda som får lön från IKEA och i sin tur betalar skatt. Luktar väldigt mycket avunsjuka och missundsamhet..

Anonym sa...

IKEA som är ett av våra största företag i Sverige och utomlands ett riktigt flaggskepp med flera tusen svenskar anställda genererar väldigt stora belopp till den Svenska staten glöm inte det Pej och ska vi följa Bengts räkne exempel så föreslår jag att du slår en signal till Skatteverket och kolar om dom kan ta fram en uträkning till dig hur mycket IKEA har genererat till oss Svenskar dom sista tio åren och då menar jag i faktiska kronor och ej någon procentsats från farbror Bengt.