Sidor

onsdag 12 januari 2011

Intressant kväll med Villaägarna i Hudiksvall i ett givande samtal om elpriser.

Villaägarnas Riksförbund hade ett mycket välbesökt medlemsmöte i Hudiksvall ikväll. Det var förbundets vice ordförande som gjorde sitt bästa för att utmåla hela elmarknaden som direkt skadlig mot villaägarna. Till viss del är det lätt att hålla med honom men som jag förklarade på mötet, i en marknadsekonomi så stiger priserna när politikerna (läs s och v och mp) lagt ner väl fungerade energikällor.

Alliansregeringen har gjort en historisk energiöverenskommelse som nu leder till att vi får mer energi i Sverige och därmed kommer det att leda till lägre priser.

Jag har bett Riksdagens utredningtjänst att ge en snabbanalys av energimarknaden i Sverige och det RUT säger är att i stort fungerar elmarknaden väl i Sverige. RUT konstaterar också att om Barsebäck hade varit i drift hade det förmodligen lett till lägre elpriser.

1 kommentar:

Joacim Olsson sa...

Tack för en givande debatt. Vi är givetvis överens om hur utbud och efterfrågan påverkar priserna. Det förklarar dessvärre bara 45 procemt av elkostnaden för en villaägare. Politiska beslut om skatter, elcertifikat och utsläppsrätter förklarar resten. Om man som politiker anser att höga elkostnader för konsumenter är ett problem så kan kostnaden sänkas ganska snart genom korrigeringar av dessa politiska pålagor.. Det var vårt budskap i debatten.