Sidor

onsdag 19 januari 2011

Insändarskribenten Mer makt åt folket i HT idag tror att jag ljuger om att det inte blåser när det är kallt ute..

Svar till insändarskribenten mer makt åt folket som jag skickat till HT idag.


Insändarskribenten mer makt åt folket tror inte att jag är insatt i frågan om vindkraft och vilken energi det ger kalla vinterdagar. SR Dagens Eko hade följande nyhet den 9 januari i år:

"När temperaturen går ner mot 30-gradersstrecket stängs vindkraftverken av av säkerhetsskäl, säger Matthias Rapp, som är vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi. Stopp för vindkraften om det blir för kallt alltså. Kylan innebär påfrestningar i bladen, som består av plastkompositer. Men det gör inget att kraftverken stannar eftersom det ändå är ovanligt att det blåser vid minus trettio, säger Matthias Rapp."

Fakta är alltså att när energibehovet är som störst för både näringsliv och vi vanliga elkonsumenter så står vindkraften still.

2 kommentarer:

GN sa...

Litet tips:
Sök fakta om vind, temperaturer på olika höjder i terrängen, kyleffekter mm hos dem som är experter på sådant. De finns t ex hos SMHI och det mesta om det här finns på SMHIs hemsida.
Det är t ex ytterst sällan under minus 30 på de höjder där vindkraftverken är placerade. Luftens kyleffekt är kraftigt beroende av vinden. Det är t ex mkt högre behov av värme i en bostad vid minus 10 och 15 m/s än vid minus 30 och 0 m/s.

Om man vill dra växlar på vindkraftens tillkortakommanden (som av outgrundlig anledning verkar viktigt för vissa) så biter det mycket bättre att peka på problemen med isbildning på rotorbladen. Det problemet kan leda till att vindkraftverk inorra Sverige får tio procent minskning av årsproduktionen av el.
Mattias Rapp var duktig som VD på branschorganisationen Svensk Vindkraft men borde inte ha uttalat sig om specifika väderfrågor.

Lars Beckman sa...

Jo, och det var just det som inslaget i SR Ekot handlade om.