Sidor

fredag 31 december 2010

Expressens ledare har en viktig poäng idag. Ordförande i Sveriges Muslimska råd Helena Benaouda bör reda ut begreppen runt sin nära anhörig som nu är gripen för tredje gången för misstänkt terrorism.

Det är viktig att inte skuldbelägga alla för det några enskilda har gjort i Danmark men icke desto mindre är det också viktigt att inte blunda för att det finns vissa fanatiska religiösa individer. Expressen skriver om det i sin ledare idag och tar upp en mycket viktig poäng rörande den person som är ordförande för Sveriges Muslimska råd, och som har varit mycket aktiv i debatten om just religiös fanatism. Det är viktigt för att inte skapa motsättningar i Sverige att frågan reds ut och att hon mycket offentligt tar avstånd från det inträffade i Danmark och fördömder det. Tystnaden från henne är besvärande.

Expressen skriver: (klicka på rubriken för hela ledaren)

Ordföranden för Sveriges muslimska råd är Helena Benaouda. Efter självmordsbombdådet - som hon förvisso fördömde - satt hon i SVT Debatt och förnekade, i princip, att hon hade märkt av någon extremism i Sverige. Hon ville hellre tala om attacker mot moskéer. Nu har Benaoudas dotters fästman häktats för terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Det är tredje gången Munir Awad har gripits, misstänkt för terroraktivitet. Om han inte är extremist - och han kan förvisso släppas även denna gång - måste han vara Sveriges mest otursförföljda utlandsturist genom tiderna. Helen Benaouda har naturligtvis inte ansvar för någon annan än sig själv, men hon är en offentlig person som utger sig för att representera många svenska muslimer. Och hon framstår inte som trovärdig. Det är ett problem. Benaouda bör reda ut begreppen offentligt, annars är hon inte lämplig att verka som språksam ordförande för muslimska organisationers paraplyorganisation.
Detta sagt; Sverige har hittills klarat påfrestningar, från Vilks- och Muhammedteckningar till terrordåd, med hedern i behåll. Kloka muslimska ledare har en stor del i detta.

Inga kommentarer: