Sidor

söndag 1 augusti 2010

Vad beror fackets kris på? Har man hamnat på rejäl kollisionskurs med sina medlemmars intresse?

Facken har uppenbara problem eftersom medlemmarna flyr fackförbunden och vad beror det på? Det är ett ämne som inte diskuteras i den statliga radion i länet och förklaringen är säkert att det är en mycket känslig fråga, och stämmer inte överens med klasskampsretoriken som används.

Det är nog så enkelt att facken är för politiska. Medan sjuksköterskan och övriga landstingsanställda, den kommunanställde, Sandvikmedarbetaren, Iggesund medarbetaren, den statsanställde osv har fått det väsentligt bättre under allliansregeringen så lägger nu många fackförbund alla sina medlemspengar på att hjälpa ett parti av 7 att försöka vinna valet. Man gör det med en klasskampsretorik som människor inte känner igen sig i. I Gävleborgs län är det 4 av 10 som upplever att man har fått en bättre livskvalite och ekonomi under den här mandatperioden och 3 av 10 upplever en oförändad ekonomi, med facket har ett helt annat budskap till sina medlemmar. Det går helt enkelt inte ihop.

De fackförbund som däremot arbetar för sina medlemmars bästa, och inte tar ställning och försöker påtvinga medlemmarna ett politiskt budskap, går det rätt bra för.

Det finns ett annat problem med politiska fackförbund. När Kommunals företrädare och SKTF är en del av den socialdemokratiska makten i Gävle kommun - vem tar då tillvara medlemmars intressen mot just det styrande partiet? Istället blir resultatet att den enskilde som inte får hjälp av facket mot Gävle kommun sjukskriver sig, eller mår dåligt på arbetsplatsen.

Ett exempel på hur politiskt anpassningsbara kommunal är mot socialdemokraterna är att man inte hjälper de 16 åringar som arbetar åt Gävle kommun, och andra s-styrda kommuner i länet, att få ett kollektivavtal. Jämnåriga kamrater som arbetar i handeln med kollektivavtal i privata företag, har en timlön som är 30-40 % högre än de ungdomar som utnyttjas av s-styrda kommuner.

Listan kan göras lång på hur Kommunal inte hjälper sina medlemmar i länet eftersom man är en del av den socialdemkratiska maktapparaten. Svenska fackförbund brukar hålla en armlängdsavstånd till fackförbunden i Kina, eftersom de är en del av partiet - men vad är skillnaden i vårt län?

När såg du Kommunal och SKTF ta en öppen strid för sina medlemmar?

Vad som då händer är att medlemmarna i LO olika förbund väljer att lämna facket istället. Man vill inte vara en del av den socialdemokratiska maktapparaten och facket gör istället allt för att skylla detta ras på alliansregeringen när det i själva verket är deras eget agerande som orsakar medlemsraset.

Varför skulle LO medlemmarna vilja ha 1600 kronor per månad i skattehöjning, väsentligt dyrare bensin och dieselpriser, dyrare elpriser och införda kilometerskatter för tung trafik som orsakar sämre konkurrenskraft för företagen och dyrare priser för hushållen. Många av fackens medlemmar bor i villa och där tänker de tre röda partierna återinföra fastighetsskatten. Med Lars Ohly som finansministern stiger räntorna kraftigt vilket drabbar alla med lån.

Det vore bättre att facken ägnade sig åt att hjälpa sina medlemmar och företräda dem, istället för att så aktivt motarbeta sina medlemmars bästa i politiska frågor.

Inga kommentarer: