Sidor

torsdag 26 augusti 2010

Ungdomar debatterade den rekordhöga arbetslösheten för unga i Gävle igår.

Arbetarbladet och Gefle Dagblad skriver om det stora Släpp in framtiden mötet som arrangerades av LO TCO Arbetarbladet och Svenskt Näringsliv igår. Klicka på rubriken för hela artikeln i Arbetarbladet.

Det är ett stort bekymmer för hela länet att det är så många unga som är arbetslösa och för mig är det mycket svårt att förstå att de tre röda partierna vill höja skatten för de unga via arbetsgivarna med 270 miljoner, som en ny rapport visar blir konsekvenserna. Det krävs att arbetsgivaravgifterna blir fortsatt låga, att vi får ett bättre samarbete mellan skolan och näringslivet och att vi får ett effektivt lärlingssystem på plats så att arbetslösheten kan sjunka i vårt län men det krävs också ett bättre företagsklimat i hela länet, så att våra företag i länet börjar anställa i större utsträckning.

Igår var jag i Ljusdal och lyssnade på debatten mellan de politiska partierna men dagens mest intressanta möte var med småföretagaren som drev hamburgarköket mittemot debatten. Han berättade att han hade planerat att köpa ett större gatukök och tänkt att anställa en arbetslös ungdom, men då hade Ljusdals kommun helt plötsligt bestämt att han var tvungen att ta bort vagnen varje dag, och han får inte köra tillbaka den förrän efter kl 9 varje morgon. Det är ett helt vansinnigt beslut, som ingen hade kunnat förklara för företagen, och när Hasse Persson Radio Gävleborg ber kommunalrådet förklara det för företagen, så börjar hon att jämföra beslutet med Hötorget i Stockholm!! Jag hoppas verkligen att Hasse Persson tar upp den här småföretagarens bekymmer i nyhetssändningarna i Radio Gävleborg, för det visar på ett mycket konkret sätt varför arbetslösheten är så hög i vårt län, och på vilket sätt småföretagarna motarbetas - och som vanligt är det de som är arbetslösa som får betala priset för det dåliga företagsklimatet, genom att man inte får jobb.

I Gävle så har man inte lyckats att flytta ett cykelställ, och där är det 1-2 arbetslösa som får betala genom att man inte får ett jobb.

Inga kommentarer: