Klicka på rubriken för att komma till hela intervjun med Stefan Fölster.
Det finns mer kvar att göra nästa mandatperiod för att skapa fler jobb åt svenska folket enligt Stefan och jag håller med honom. I Gävle behöver företagsklimatet förbättras drastiskt.
Stefan säger;
Nöjd med lokalt företagsklimat men mycket återstår på riksplan
- Jag har arbetat mycket med att hjälpa kommuner att skapa ett gynnsamt lokalt företagsklimat, bland annat genom att resa runt och studera hur kommuner och företag samverkar för att förbättra företagsklimatet på sin ort. Just arbetet med att förbättra lokalt företagsklimat är sannolikt en av Svenskt Näringslivs mest framgångsrika åtgärder på senare år, säger Stefan Fölster.
Det som kännetecknar kommuner med ett erkänt gott företagsklimat, exempelvis Solna och Markaryd är, enligt Stefan Fölster, en serviceinriktad attityd hos kommuntjänstemännen som bland annat resulterar i ett snabbt och professionellt bemötande. I Markaryd låter man exempelvis inte en bygglovsansökan ligga i ett par månader innan den handläggs, man ringer istället upp företagaren så snart den kommer in för att kunna avhandla ärendet direkt. Konkurrensutsatt skola, äldrevård och annan kommunal verksamhet är en annan gemensam framgångsfaktor för kommunerna med ett gynnsamt företagsklimat. Det bidrar till tillväxt när lokala aktörer tillåts ta över och effektivisera delar av den kommunala verksamheten.
Företagsklimatet på riksplan är det dessvärre sämre ställt med och antalet företagare i Sverige har totalt sett inte ökat på tjugo år. Regelförenklingsarbetet har en bra bit kvar innan Regeringen har nått sitt mål med en säkning av företagens administrativa arbetsbörda med 25 procent. Regelförenklingar, inte minst på miljöområdet, är ytterligare ett prioriterat område som kan få fart på svensk tillväxt. Det enskilt största hindret på arbetsmarknaden i dagsläget är, enligt Stefan Fölster, lagen om anställningstrygghet, LAS. Många företagare vittnar om att reglerna hindrar dem från att anställa och en uppluckring av just LAS står högt på Stefans önskelista. Ytterligare en åtgärd som kan öka tillväxten och få flera att våga starta eget är generella sänkningar av egenavgifter för företagare.
- Regeringen har visserligen beslutat om en sänkning, men den berör bara företagare som driver sitt företag som enskild firma och har dessutom ett relativt lågt tak. Egenavgifterna skulle mycket väl kunna sänkas ytterligare fem procent och bör dessutom gälla alla egenföretagare, oavsett bolagsform. Eftersom egenföretagare oftast använder socialförsäkringssystemet i betydligt mindre utsträckning av anställda så är en sänkning definitivt befogad, säger Stefan Fölster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar