Långtidssjukskrivning ger mindre egenmakt och sämre pension skriver DN i en bra ledare idag. Klicka på rubriken för hela ledaren.
DN skriver;
"De svenska kvinnorna i studien är kanske inte maktlösa, men känner sig maktlösa. De har ju trots allt makten att utbilda sig och/eller skaffa sig ett nytt jobb, att gå upp i arbetstid och kräva att den andra parten hemma tar ett större ansvar för familjen.Men i stället blir alltså många av dem sjukskrivna för ospecifik värk eller under lättare psykiska diagnoser – de två diagnosstaplar som majoriteten av alla sjukskrivna befinner sig i. Ökar det egenmakten? Gör det att kvinnor lär sig mer nytt, känner att de utvecklas, får mer uppskattning för sina insatser? Ger det ett större eller mindre manöverutrymme i kvinnornas liv? Om man ser ekonomisk frihet som en viktig förutsättning för egenmakt är svaret definitivt nej. Monica Renstig presenterar i sin bok siffror på hur den ekonomiska friheten krymper för kvinnor som fastnar i sjukskrivningsfällan. Hon har utgått från genomsnittsåldern för förtidspension, 45 år, och tittat på hur mycket en långtidssjukskriven undersköterska respektive civilekonom förlorar fram till ålderspensionen. Det rör sig om miljoner (1,6 för undersköterskan och 3,7 för ekonomen).Men det är inte slut där. Den förtidspensionerade undersköterskan får i ålderspension 9.000 kronor i månaden mot 15.400 om hon arbetat. Civilekonomen tappar drygt 10.000 kronor och får nöja sig med 13.000 kronor i stället för 23.800. Det är för denna ”rättvisa” de rödgröna slåss när de kämpar för att människor ska kunna vara sjukskrivna hur länge som helst."
Är det inte det som debatten som sjukskrivningar borde handla om? Att den största orättvisan faktiskt är att det gamla systemet skapade stora ekonomiska orättvisor och att allt måste göras för att få tillbaka människor i jobb igen.
1 kommentar:
Läs det här och håll tyst sedan...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7526057.ab
Skicka en kommentar